Om du har druckit tomatjuice eller Bloody Mary och konstaterat att tomater gör sig bäst i mat, så ska du prova den här tomatdrickan. Den har inte mycket gemensamt med mustig tomatjuice, utan är tvärtom lätt och blommig. Den är inte ens röd, utan klar och nästan
ofärgad. Gör den på söta och smakrika tomater.
Tomatdricka
500 g tomater, finskivade
5 cm rabarber, finskivad
5 blad mynta, krossade
5 dl vatten
1–4 msk honung
Lägg tomater, rabarber och mynta i ett lagom stort kärl. Häll på vattnet, täck över och låt stå svalt 2–3 dygn. Häll allt genom en silduk och söta den avrunna vätskan med honung efter behag. Tomatdrickan håller ett par veckor i kylskåp.
Tomat- och rabarberchutney
Resterna efter tomatdrickan
3 schalottenlökar, skivade
3 vitlöksklyftor, hackade
3 cm ingefära, riven eller finhackad
½–1 röd chili, finhackad
1 dl havtornsjuice eller äppelcidervinäger
½ dl farinsocker
Torkad koriander/korianderfrö
Salt efter smak
Hacka tomatskivorna och blanda allt i en bredbottnad kastrull. Sjud under lock 10 minuter. Mosa allt med en stöt eller slev och fortsätt sjuda utan lock tills du är nöjd med konsistensen. Rör om då och då. Fyll upp på väl rengjorda burkar med tättslutande lock.
Chutneyn håller minst 1 månad i kylskåp. Servera till grytor eller grillat.
Det här receptet och många fler kan du hitta i min bok Safthushållning!
[…] året gjorde jag en tomatdricka, som blev överraskande frisk och läskande. I år har jag inga tomater, så jag tog gurka […]