Äppelsaft

Helt plötsligt vill alla i min omgivning göra äppelmust! Kanske för att det är ett bra äppelår, eller så har alla plötsligt upptäckt hur gott det är med must – för det är det. Men ingen kommer sig för med att skaffa utrustningen, så tills vidare får vi göra det näst bästa i dryckesväg: Äppelsaft.

Kokad äppelsaft får en rund och god smak (bättre än rårörd äppelsaft), som blir ännu godare med någon kryddning. Om du vill ha en fylligare saft för höstrusket tycker jag att du ska prova äppelpajssaft också.

Äppelsaft
1 kg syrliga äpplen
5 dl vatten
1/2 dl havtornsjuice, ett par rosenkvittenfrukter eller 1/2 citron
1 kanelstång
1,5 dl honung eller 3 dl socker

Skär rent äpplena och halvera dem. Koka tillsammans med vattnet, citronen och kanelstången tills äpplena kokat sönder. Det tar ungefär en halvtimme. Mosa dem mot kanten och koka fem minuter till innan du häller moset i en silduk. Koka upp den avrunna saften med socker eller honung och häll upp på flaskor. Frys in om du sötat med honung.

Alternativ kryddning:
Vanilj
Myskmadra
Färsk ingefära
Stjärnanis
Muskot

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Äppelsaft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s