Kvittenad

Rosenkvitten kan ofta ersätta citron smakmässigit, men kräver en annan beredning. Lemonad på kvitten är lite krångligare än på citroner, men väl värt besväret, eftersom de inte bara är läskande, utan också delikat aromatiska.

Kvittenad
200 g rosenkvitten (ca 7 st)
1 liter vatten
1,5 dl socker

Klyfta och kärna ut frukterna. Jag tycker att det går smidigast med en skedkniv. Mixa dem medan du sätter till lite av vattnet i taget. Låt kvittenmixen rinna av en stund i en silduk. Häll massan som blir kvar i silduken och ett par deciliter av vätskan i en kastrull och koka i ett par minuter innan du har i sockret. Koka upp igen och häll tillbaka i silduken.

Om du använde gröna frukter blir kvittenaden vackert gulgrön, men den måste serveras snabbt, för efter bara några minuter börjar den bli gulbrun. Om färgen inte är så viktig håller drycken några dagar i kylskåpet. Ta också vara på den överblivna kvittenmassan, som är mycket smakrik.

Kvittenad

Annonser

En kommentar

  1. Ping: Rosenkvitten – söt och sur | Biofilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: