Kvittenad

De träiga rosenkvittenfrukterna kräver mer arbete än citron för att bli till lemonad, eller kvittenad, men det är värt besväret, för de är inte bara syrliga och läskande som citroner utan också underbart doftande.

Kvittenad
7 rosenkvittenfrukter (200 g)
1 liter vatten
1 ½ dl strösocker

Skär frukterna i knappt centimetertjocka skivor. Släng ändan med skaftet och knacka ut kärnorna ur resten. Mixa kvittenskivorna samtidigt
som du tillsätter vattnet lite i taget. Häll den mixade kvittensoppan i en silduk och låt den rinna av en stund. Töm innehållet från silduken i en kastrull och fyll eventuellt på med ett par dl av den avrunna saften så att innehållet i kastrullen inte är tjockare än en kräm. Koka kvittenmassan några minuter och rör sedan i sockret. Koka upp igen och häll tillbaka massan i silduken. Låt den rinna av och blanda sig med den första omgången.
Om du använder gröna frukter blir kvittenaden först vackert gulgrön, men inom 1 timme övergår den till gult eller gulbrunt. Om färgen inte är viktig kan du spara den upp till 1 vecka i kylskåpet.

Bonusmarmelad
Överbliven kvittenmassa
2 äpplen
1 msk vatten
150 g rapshonung eller annan glukosrik honung (inte flytande!)

Skala, klyfta och kärna ur äpplena. Lägg dem i en kastrull tillsammans med kvittenmassan och en bottenskyla vatten. Koka 10–15 minuter under lock tills äppelklyftorna kokat sönder. Passera moset genom en trådsil ner i en kastrull. Rör ner honungen och koka utan lock på hög värme tills krämen tjocknat och klarar ett marmeladprov eller blivit 106 grader.

Det här receptet och många fler kan du läsa i min bok Safthushållning!

Kvittenad

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s