En lite fylligare variant av äppelsaft som egentligen smakar mer stekta äpplen än äppelpaj. Det är lite knepigt med mjöl och smör i saft, men jag kanske återkommer om jag får till det bättre.
Äppelpajssaft
1 kg syrliga äpplen
5 + 1/2 dl vatten
2 kanelstänger
1 vaniljstång
3 dl socker, gärna rårörssocker
Ev. 1/2 citron eller 1/2 dl havtornsjuice
Skala och ta ur kärnhuset ur äpplena. Koka äpplena tillsammans med 5 dl vatten, kryddor och ev. syra tills de kokat sönder. Det tar ungefär en halvtimme om du delat dem på fyra. Mosa dem mot kanten och koka fem minuter till innan du häller moset i en silduk. Häll sockret och en halv deciliter vatten i en bredbottnad ren kastrull och koka på mellanvärme. Skaka på kastrullen då och då, men rör inte. När lagen blivit gyllengul drar du upp värmen och vispar du i den avrunna saften. Fortsätt vispa tills allt socker har löst sig. Tappa upp saften på flaskor. Det överblivna moset kan också användas.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.
[…] med någon kryddning. Om du vill ha en fylligare saft för höstrusket tycker jag att du ska prova äppelpajssaft […]