Äppelpajssaft

En lite fylligare variant av äppelsaft som egentligen smakar mer stekta äpplen än äppelpaj. Det är lite knepigt med mjöl och smör i saft, men jag kanske återkommer om jag får till det bättre.

Äppelpajssaft
1 kg syrliga äpplen
5 + 1/2 dl vatten
2 kanelstänger
1 vaniljstång
3 dl socker, gärna rårörssocker
Ev. 1/2 citron eller 1/2 dl havtornsjuice

Skala och ta ur kärnhuset ur äpplena. Koka äpplena tillsammans med 5 dl vatten, kryddor och ev. syra tills de kokat sönder. Det tar ungefär en halvtimme om du delat dem på fyra. Mosa dem mot kanten och koka fem minuter till innan du häller moset i en silduk. Häll sockret och en halv deciliter vatten i en bredbottnad ren kastrull och koka på mellanvärme. Skaka på kastrullen då och då, men rör inte. När lagen blivit gyllengul drar du upp värmen och vispar du i den avrunna saften. Fortsätt vispa tills allt socker har löst sig. Tappa upp saften på flaskor. Det överblivna moset kan också användas.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Äppelpajssaft

Annonser

En kommentar

  1. Ping: Äppelsaft | Biofilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: