Havtornssaft

Jag har postat ett bruksanvisning till havtornsjuice tidigare, men för att få en hållbarare dryck kan man naturligtvis koka saft på havtornen istället. Processen skiljer sig inte nämnvärt åt från andra bär, men den grumliga saften gör det svårt att få vätskan genom en silduk. Jag gissar att en saftmaja skulle vara bra till havtorn, men en sån har jag inte. Hursomhelst blir det en väldigt god saft.

Havtornssaft
1 liter havtorn
4-6 dl vatten
2-3 dl socker

Koka havtornen med en deciliter vatten i fem minuter medan du mosar bären med en sked eller stöd. Häll i resten av vattnet och koka upp. Häll i en silduk och låt rinna av. Duken täpps snabbt igen, så när det har slutat rinna kan du röra ut bärmassan med lite mer vatten, skölja ur silduken och sila en gång till. Proceduren kan behöva upprepas några gånger innan det mesta har runnit igenom. Du kan också försiktigt krama ur vätskan ‒ saften blir grumlig oavsett. När du har tröttnat mäter du den avrunna saften, kokar upp med 6 dl socker per liter saft, skummar och häller i en flaska.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

havtornssaft

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s