Havtorn är inte de roligaste att plocka. De små bären spricker lättare än de lossnar från kvisten, och snart nog är händerna blöta och den sura saften svider i alla små sår och stick man fått av törnarna. Om du har egna buskar kan du bespara dig mycket besvär genom att istället klippa hela kvistar från busken. Därefter kan du frysa dem och repa av bären, eller mosa dem direkt på grenen, antingen genom att stöta dem eller krama sönder dem i näven. Havtorn är så vattniga att det mesta av saften kommer ut på det viset. Se bara upp för törnar! Det finns också särskilda pressar för att pressa saften direkt från busken ner i en flaska, men jag har inte provat den metoden än.
Häll bärmassan i en silduk och låt rinna av en god stund. Krama eller vrid försiktigt ut så mycket av saften som möjligt. Använd juicen direkt, frys den, eller rör i 6 dl socker per liter juice och förvara kallt.
[…] « Föregående / Nästa » By Petter / 25 september, 2015 / Bär på burk, Recept / Lämna en kommentar […]
[…] 1 dl havtornsjuice 2 dl socker eller 1 dl fast honung 3 ägg 50 gram normalsaltat […]
[…] har postat ett bruksanvisning till havtornsjuice tidigare, men för att få en hållbarare dryck kan man naturligtvis koka saft på dem istället. […]
[…] klippa av hela grenar med bär på, frysa in och skaka eller repa av dem, eller att pressa dem till juice. De är mycket vitaminrika, aromatiska och sura. Prova att använda dem istället för citron i […]
[…] det att klippa av hela grenar med bär på, frysa in och skaka av dem, eller att pressa dem till juice. De är mycket vitaminrika, aromatiska och sura. Prova att använda dem istället för citron i […]
[…] plommon 1 liter urkärnade plommon 1 dl honung 2 msk havtornsjuice (eller citronjuice) Några kvistar myskmadra (eller en kanelstång) Ev. en skvätt konjak eller […]
[…] 1 kg syrliga äpplen 5 dl vatten 1/2 dl havtornsjuice, ett par rosenkvittenfrukter eller 1/2 citron 1 kanelstång 1,5 dl honung eller 3 dl […]