Havtornsjuice

Havtorn är inte de roligaste att plocka. De små bären spricker lättare än de lossnar från kvisten, och snart nog är händerna blöta och den sura saften svider i alla små sår och stick man fått av törnarna. Om du har egna buskar kan du bespara dig mycket besvär genom att istället klippa hela kvistar från busken. Därefter kan du frysa dem och repa av bären, eller mosa dem direkt på grenen, antingen genom att stöta dem eller krama sönder dem i näven. Havtorn är så vattniga att det mesta av saften kommer ut på det viset. Se bara upp för törnar! Det finns också särskilda pressar för att pressa saften direkt från busken ner i en flaska, men jag har inte provat den metoden än.

Häll bärmassan i en silduk och låt rinna av en god stund. Krama eller vrid försiktigt ut så mycket av saften som möjligt. Använd juicen direkt, frys den, eller rör i 6 dl socker per liter juice och förvara kallt.

Havtornsjuice

7 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s