Viollikör

Den här tiden på året finns det inte många råvaror för saft och likör att välja på, men vad gör det när de är så goda? Min favorit är luktviol, med den karaktäristiska smaken av violpastiller. De andra violerna, som kommer senare på sommaren, är smaklösa, så passa på att plocka luktviolerna nu och spar aromen i en likör!

Viollikör
2 dl nyutslagna luktvioler utan skaft
2 dl brännvin
1 msk socker

Om du inte kan plocka tillräckligt med violer vid ett tillfälle kan du lägga dem i brännvinet efterhand som du plockar dem. Då håller de upp till en vecka i kylskåp. Lägg violer, socker och brännvin i en liten kastrull och värm försiktigt. Ta kastrullen från plattan innan det börjar koka och låt den svalna innan du silar av. Klart.

Viollikör

Utan värme släpper violerna inte från sig färgen. Man kan locka fram den ändå, genom att tillsätta lite citronjuice (1 msk per dl brännvin), men den blir då mer plommonlila eller rosa. Jag tycker också att smaken är bättre utan citron.

Viollikör
Viollikör utan värmning, men med citron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s