Violsirap

Jag bjöd på saft och lite annat ätligt från trädgården på en trädgårdsmässa i helgen, och av alla saker var almfrö och violsaft populärast, så jag gjorde en violsirap också, som verkligen lyfter fram färgen och håller längre. Den kan användas som saft, men är också vacker ringlad över glass, eller i en drink, där den beroende på de andra ingredienserna blir grön, lila, blå och magenta – ibland allt i samma glas!

Violsirap
5 dl (80g) löst packade luktvioler utan skaft
2 dl vatten
4 dl socker
En gnutta citronjuice

Lägg violerna i en kastrull och häll över kokhett vatten. Låt det stå i rumstemperatur i 12-24 timmar och sjud sedan försiktigt upp allt. Sila av vätskan, släng violerna och häll tillbaka vätskan och sockret i kastrullen. Sjud försiktigt tills sockret löst sig. Om lagen drar för mycket åt grönt eller blått kan du ha i ytterst lite citonjuice i taget tills du är nöjd med färgen.

Violsirapen kan också kokas ihop för att bli tjockare, eller för att användas till spunnet socker och andra sockerdekorationer.

Violsirap

2 kommentarer

  1. Hej! Jag råkade låta det ligga 48h. Mitt blev lite beskt och fick smak av hö. Är det pga det låg förlänge i vatten eller brukar det smaka lite beskt med hösmak och mindre som violtabletter? Jag trodde smaken skulle vara typ violtabletter 😂😅.
    Borde jag göra en ny sats eller brukar det få hö- smak?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s