Bara lite giftig häggblomssaft

Tänk om man kunde fånga den ljuvliga doften av häggi saft. Försommar på flaska! Det är inte konstigt att det finns några hundra recept på nätet (alla ungefär likadana). Lite förvånande är det kanske att alla smakar mandelkubb. Inte ett spår av den ljuvliga häggdoften, men vad gör väl det? Mandelkubb är en av mina favoritkakor!
Det är vätecyaniden jag inte är så förtjust i. Bittermandelsmaken kommer från amygdalin, som finns i hela häggen. Under tillagningen bryts amygdalinet ner till bittermandelolja, druvsocker och vätecyanid, eller blåsyra ‒ känd från otaliga mordmysterier.
Mandelsmaken betyder att det också finns vätecyanid där, och även om det också gäller mandelkubb och annat vi har bittermandel i, så finns det kanske fog för en viss försiktighet. Det är därför jag bara använder själva blommorna i det här receptet och inte låter dem dra så länge. Saften smakar ändå mandelkubb, men med i alla fall en liten ton av blomdoften.

Häggblomssaft
1 liter repade häggblommor
5 dl vatten
1 dl fint skivad rabarber
2,5 dl socker

Lägg häggblommorna, rabarbern och sockret i ett värmetåligt kärl, och häll över kokhett vatten. Låt stå och svalna nån timme och sila sedan av och häll på flaskor.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

haggblomssaft

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s