Häggmispelsaft

Inte nog med att det finns olika sorter av häggmispel, det finns olika arter också, och alla smakar olika. Bäst smakar förstås de sorter som är framkorsade för att vara bärbuskar (en del kallar dem saskatoon), men många andra sorter är också användbara i köket. Jag tycker att kopparhäggmispel brukar ha goda bär, och den vanliga häggmispeln, som växer vilt i Sverige, är också användbar. Smaken påminner om amerikanska blåbär, med en ton av bittermandel från kärnorna. Alla sorter tjänar på att blandas med något syrligt. I det här receptet använde jag sorten Northline, som jag tycker tillhör de godaste. De blir godast i en rårörd saft som får dra länge, så att mandelsmaken kommer fram.

Häggmispelsaft
2 liter häggmispelbär
1 medelstor rabarberstjälk
1 liter vatten
Ca 3 dl socker eller honung

Lägg bären i en kastrull och mosa dem med en stöt. Fyll på med fint skivad rabarber och kokhett vatten. Låt stå i rumstemperatur och svalna några timmar och sedan svalt i tre dygn. Häll sedan allt i en saftsil och låt det rinna ca 40 minuter. Rör i socker eller honung efter smak och frys in det som inte ska drickas inom de närmaste veckorna.

Häggmispelsaft

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: