Kopparhäggmispel ‒ det lilla trädet som har allt

När du vill ha riklig blomning, brinnande höstfärger, vackert bladverk, frukt och bär, och dessutom något fint på vintern… och bara har plats för ett litet träd. Det är inte en lätt ekvation, särskilt inte när kopparhäggmispeln brukar räknas som en buske. Det är visserligen sant att den naturligt växer buskigt, men flera av sorterna kan med lätt beskärning förvandlas till träd, av perfekt storlek för den lilla täppan. Som buske passar den bättre för stora ytor, men är då en av de vackraste buskarna när den översållas av vita blommor över ett kopparrött bladutsprång.

Kopparhäggmispel, Amelanchier laevis

Synonymer: Saskatoon
Beskrivning: Stor buske eller litet träd med luftigt och vackert växtsätt. Bladutsprånget är kopparfärgat och följs av vita skyar av blommor på försommaren. På sensommaren får den ätliga bär som är mycket omtyckta av trastar, innan den slutligen färgas orange på hösten.
Höjd: 4-12 m beroende på sort.
Bredd: 2-5 m beroende på sort.
Tillväxt: Snabb.
Livslängd: Minst 60 år.
Vår: Kopparfärgat bladutsprång som övergår i grönt. Färgningen varierar mellan olika sorter. Samtidigt med lövsprickningen översållas busken med vita blommor.
Sommar: Bladen är matta och drar något åt blått. På sensommaren mognar de ätliga bären, som påminner om blåbär till utseendet och är mycket uppskattade av fåglar.
Höst: Höstfärgerna är kraftigt orange-röda.
Vinter: Som ett litet träd är kopparhäggmispel fin även på vintern, med sitt fina växtsätt och släta grå bark. Odlar man den som buske är den oansenlig.
Växtsätt: Till en början bildar den en upprätt buske, som med tiden utvecklas till ett flerstammigt litet träd med en luftig krona med tydliga grenvåningar.
Rotsystem: Grova, djupgående rötter.
Jord: Alla jordar som inte är för tunga. Klarar även ganska torra lägen.
Ljus: Sol till halvskugga, men ger bäst bär i full sol.
Placering: I stora buskage eller som ett litet träd. Det är ett utmärkt skuggträd, men p.g.a. bären och deras popularitet hos fåglar bör det inte placeras så att grenarna sträcker sig ut över en sittplats. Kan användas som häck, men andra amelanchier-arter är bättre.
Härdighet: Zon 5.
Salttålig: Ja
Ersättningsväxt: Prakthäggmispel, rosmarirönn eller ginnalalönn.
Bra grannar: Tillsammans med slån i friväxande buskage, vitsippa och nävor som marktäckare.
Dåliga grannar: –
Ekologi: Bärätande fåglar, framförallt trastar, älskar bären. Drabbas ibland av mjöldagg.
Skötsel: Om den ska odlas som ett träd stammas den upp till önskad höjd. Vackrast blir den om du behåller flera stammar. Vill du istället odla den som en buske låter du den växa fritt. Den kan föryngras genom att sågas ner helt.
Plantering: Planteras lika djupt som de står i krukan. Planteringsavstånd 0,5-1,5 meter för häck.
Förökning: Kopparhäggmispel förökas lättast med frö. Pilla ut kärnorna ur bären, sköljs av dem och så direkt utomhus, eller stratifiera och så följande vår. För sortäkta förökning är avläggare eller basalsticklingar de säkraste metoderna. Andra typer av sticklingförökning är svårare att lyckas med. Kopparhäggmispel är förhållandevis lätt att ympa.
Härstamning: Nordamerika.
I hushållet: Bären är söta och har en ton av mandel, men saknar syra. Blanda gärna med rabarber i paj eller saft. Smaken skiljer mycket mellan olika sorter. Hitta mer receptinspiration i min bok Safthushållning.
I folktraditionen: –
Introduktion i Sverige: Trädformen av kopparhäggmispel introducerades på 1970-talet. Buskformerna var då redan i odling.

Sorter:

Ballerina‘ är en snabbväxande sort som kan bli upp till sex meter hög. Tenderar att växa som träd. Den har de största blommorna av alla häggmisplar, men också bland de största och godaste bären. Höstfärgen är dovt röd. Zon 6.

Frökälla (fk) Bäcklösa är en upp till sex meter hög buske med äggformat växtsätt, kraftigt färgat bladutsprång, riklig blomning och orange höstfärg. Zon 5.

Höstfackla‘ är tydligt trädformad och kan bli upp till 12 meter hög. Den är till en början smalkronig, men med tiden bredare. Får kraftiga höstfärger. Zon 5.

Frökälla Ultuna påminner om fk Bäcklösa, men växer mer på bredden. Den är också känsligare för mjöldagg.

5 kommentarer

  1. Alltid kul att läsa dina texter. Har en lite kommentar gällande växtens synonyma namn. Kopparhäggmispeln, Amelanchier lamarckii kallas inte saskatoon utan det är Bärhäggmispeln, Amelanchier alnifolia med sorter som i Canada och USA kallas saskatoon. Mvh Helena

    • Tack 🙂
      Jag menar att saskatoon används i Sverige som synonym för olika häggmisplar när de odlas för bärens skull. Inte officiellt på nåt sätt, men relativt vanligt förekommande. Och vem vet – SKUD har ju gått med på blåbärstry nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s