Hallon- och rödvinbärssaft

Hallon och röda vinbär är som gjorda för varandra. Hallonen är för svårplockade för att slösas på en saft som ändå blir lite sliskig och vinbären vet man aldrig vad man ska göra med, men tillsammans blir de en riktigt god saft med kraftig, frisk och syrlig hallonsmak. Jag tycker att hälften-hälften blir bra, men proportionerna kan varieras efter smak och tillgång. (Om du varken har hallon eller vinbär kan du göra stenbärssaft med liknande smak.)

Hallon- och rödvinbärssaft
1 liter bär, ungefär hälften hallon och hälften röda vinbär
3 dl vatten
4 dl socker

Repa vinbären från busken om du planerar att använda bärmoset som blir kvar efter saften. Grovrensa hallonen. Jag sorterade de fina i en tallrik för att äta senare, de mögliga och ruttna i komposten, insekterna ut genom fönstret och resten i kastrullen. Låt kastrullen stå nån timme för att ge ev. missade småkryp en chans att fly. Fyll på med vinbären och stöt bären (om du inte har en stöt kan du mosa dem mot kanten med en träslev efter att de har kokat en stund). Häll på vattnet och koka under lock i tio minuter. Sila av, mät och rör i 5 dl socker per liter avrunnen saft. Koka upp, skumma av och häll i flaskor.
Bärmoset som blir kvar är ganska kärnigt och smaklöst, men med lite fantasi kan det säkert användas till nåt.

Hallon- och rödvinbärssaft

Annonser

En kommentar

  1. Ping: Stenbärssaft | Biofilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: