Så kom höstförkylningen. Jag får väl i alla fall vara glad för att den kom medan jag fortfarande hade fläderbär i kylen och många andra nyttiga och verksamma bär och örter i trädgården. Nu kunde jag i alla fall koka ihop en förkylningssaft. Det här är vad jag hade i ‒ om du är hemma och förkyld måste du säkert improvisera med vad du har tillgång till, och du vill kanske ändå modifiera receptet för att lindra just dina symptom.
Jag plockade lite gott och blandat av sånt som sägs vara bra mot förkylning:
Nypon för c-vitamin och som allmänt stärkande,
Rosenkvitten för smaken och mer c-vitamin,
Fjällkvanne mot infektionen och för värme,
Tallbarr och tallknoppar som slemlösande, mot infektionen och för vitaminerna
Citronmeliss mot infektionen och för smaken (fast citronmeliss är också kylande, så man ska kanske inte ha så mycket)
Salvia för halsen och luftvägarna, samt mot infektionen (den ska också motverka svettningar)
Citrontimjan för luftvägarna, mot infektionen och som slemlösande
Rosmarin mot infektionen och för lungor och hals
Oregano mot infektionen och som slemlösande
Fläderbär, som har en dokumenterad effekt mot förkylning, och honung , som lindrar halsont och är bakteriehämmande, hade jag redan.
Fläderbären (ca en liter) fick koka tillsammans med nypon, kvanne, tallbarr, tallknoppar och lite vatten i 10 minuter. Allt fick allt stå och dra i en timme, innan jag la i örterna, kokade upp igen och lät allt dra i en kvart. Örterna innehåller eteriska oljor, som jag inte ville koka bort. Sen silade jag av, rörde i honungen, spädde med vatten, drack ett glas och blev frisk. Nja, jag är allt fortfarande förkyld, men lindrigare nu. Om det beror på saften är förstås svårt att säga, men med så här många ingredienser måste den ju vara bra för nåt!
