Om du längtar efter att göra fläderblomssaft, men inte hittat några fläderblommor, så har du lösningen här: ta kirskålsblommor! De påminner om fläderblommor (bladen är också lika) och går att använda till saft på samma sätt som fläder. Smaken är visserligen inte densamma, men några likheter finns det, även om kirskålssaften naturligtvis smakar mer kirskål än fläder.
1 liter nyutslagna kirskålsblommor, hopskakade
1/2 rabarberstjälk (ca 100 gram)
2,5 dl socker
0,5 liter vatten
Ruska av insekter från blommorna och lägg dem i ett värmetåligt kärl tillsammans med finskivad rabarber och socker. Häll i kokhett vatten och täck över. Låt svalna i rumstemperatur några timmar, och flytta sedan blandningen till ett svalt utrymme. Låt den stå ett dygn innan du silar av och häller upp i en flaska.
Men hur mycket vatten ska man ha?
Inte mer än för att täcka, så en halvliter bör räcka! Tack för att du såg missen!