Fjällkvannens aromatiska smak matchar frisk rabarber, och tillsammans blir de en smakrik marmelad, som passar till salta kex och ost.
50-100 g fjällkvanne (1 liten stjälk), skördad innan eller under blomningen
500 g rabarber (2-3 stora stjälkar)
2 dl syltsocker
Skala grova rabarber- och kvannestjälkar, och skiva dem fint, utom en halv rabarberstjälk, som du istället tärnar i centimeterstora tärningar. Slå en bottenskyla vatten i kastrullen och lägg i kvanneskivorna. Koka under lock tills de har mjuknat (ca 20 minuter). Lägg i rabarbern och koka ytterligare 5 minuter under lock. Ta av locket och fortsätt koka på hög värme tills massan har tjocknat lite. Rör i rabarbertärningarna och syltsockret och koka ett par minuter till innan du slutligen öser upp marmeladen på burkar.
[…] en god brödkrydda. Kvanne passar bra ihop med rabarber, och fungerar som sockersparare, t.ex. i marmelad. Exemplar som står torrt och soligt har ofta kraftigare arom. Blommorna kan också torkas till […]
[…] kontrastera enens strikta utseende mot yviga och pråliga blommor, som pion (särskilt buskpion och luktpion), vallmo, liljor och rosor. Plymformade växter gör sig bra mot enar. Särskilt luftiga […]