Det är inte ofta man har smultron nog till saft och sylt, men nu dignar trädgårdssmultronen (de är utmärkta marktäckare) av stora bär, samtidigt som skogen är full av hallon. I år fick hallonen hamna i tallriken och smultronen i kastrullen. Fast just en kastrull behövs inte till det här receptet. Smultron är betydligt godare i rårörd saft och sylt.
Smultronsaft och smultronsylt
3 dl trädgårdssmultron
1,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
Mosa smultronen med en stöt, undersidan av en flaska eller med händerna. Rör i vatten och strösocker, och låt blandningen stå svalt ett dygn eller två. Rör om då och då. Häll i en silduk och låt rinna av ordentligt. Om du rör om i bärmassan efter att den har runnit ett tag, så går det lite fortare. Om du kramar ur vätskan blir saften grumlig. Häll upp den avrunna saften i en flaska eller burk och förvara den kylskåpskallt eller i frysen. Hållbarheten är tyvärr kort. Använd den avrunna bärmassan precis som den är, till pannkakor, glass eller något annat där den inte hettas upp. Receptet ger ca 2 dl saft och 1 dl sylt.
[…] upp på en gång, eller med mjölk när man kommer hem, så går det att göra mycket gott på dem. Smultonsylt, smultronsaft, smultronglass, smultronlikör, smultronvin… det mesta gjort på smultron blir gott så länge du […]