Parkslidesaft

Parkslide har snabbt gått från att vara en intressant men ibland besvärlig trädgårdsväxt till ett fruktat ogräs. Den finns ännu inte på den officiella listan över invasiva arter, men i de södra delarna av landet blir den allt svårare att hålla i schack, och trädgårdsforumen fylls av frågor om hur man bäst utrotar den. Här är mitt bidrag, kanske inte den effektivaste bekämpningsmetoden, men förmodligen den godaste.

Saft på parkslide påminner om rabarbersaft, men är inte riktigt lika frisk i smaken, vilket gör att den passar bättre med kryddning. Det sagt är parkslidesaft överraskande gott – så gott att jag blev sugen på att plantera den hemma, nu när kommunen utrotar den i det vilda..

Parkslidesaft
1 liter skivad parkslide
5 dl vatten
2,5 dl socker
1 kanelstång, alternativt 2 blad mynta och 1 tsk stötta kardemummakärnor

Plocka parkslidestjälkarna när de är mellan 2 och 5 dm långa. Det brukar de vara när vitsipporna blommar, men du kan fortsätta skörda mjälla skott så länge de dyker upp om det är ett bestånd du vill utrota eller försvaga. Ta bort bladen, skiva stjälkarna och lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten, socker och kryddor. Koka fem minuter och rör eller mosa sedan ihop parksliden så att allt kommer under vatten. Koka fem miuter till innan du silar av och häller upp på en ren flaska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s