Maskrossaft

Egentligen är det rätt ovärt att göra maskrossaft, och annan maskrosmat för den delen. Råvaran är det ingen brist på, men få har tålamod i motsvarande mängd. Recept brukar säga att bara det gula på blomman ska användas, och jag måste tyvärr hålla med. Det är ingen katastrof om lite grönt slinker med, men ju mer grönt i råvaran, desto brunare och beskare saft.

Vad får man då för allt tålamodigt pillande? En vackert gul och välsmakande saft, men där maskrosen mest bidrar till färgen. Utan socker och citron eller rabarber smakar maskrosavkoket grönsak, lite som kronärtskocka eller svamp kanske, men i kombination är det ändå gott, så låt dig inte avskräckas, om du har ett par timmar över.

Maskrossaft med citron
1 liter (60 gram) gula blad från maskrosblommor
5 dl strösocker
1 liter vatten
2 citroner

Lägg maskrosblomblad, socker och vatten i en kastrull och sjud 10 minuter. Riv under tiden i skalet från citronerna – det behöver inte koka med hela tiden. Tag kastrullen från värmen och pressa i saften från citronerna. Sila av och häll i en väl rengjord flaska med tättslutande lock.

Maskrossaft med rabarber
1 liter (60 gram) gula blad från maskrosblommor
5 dl strösocker
1 liter vatten
3 rabarberstjälkar (600 gram)

Sjud maskrosblomblad, socker, vatten och skivad rabarber 10 minuter innan du silar av och häller i en väl rengjord flaska med tättslutande lock.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s