Gelé med syltsocker?

Jag brukar vanligen inte lägga upp misslyckade försök – tro mig, ni skulle tröttna snabbt – men det här kan vara intressant ändå.

Kan man göra gelé med syltsocker? Absolut. Om du bara har pektinfattiga bär och inget annat geleringsmedel så kör på. Kommer det bli den bästa gelén? Nej.

Gelé gjord med syltsocker tenderar att få en grynig textur, som inte är den roligaste, även om smaken och konsistensen är bra i övrigt. Fördelen är att det överhuvud taget går att göra gelé på pektinfattiga bär, och att det går att göra gelé med mindre socker och kort koktid.

Rödvinbärsgelé med syltsocker
1 liter röda vinbär
1 msk vatten
1,5 dl syltsocker

Lägg vinbären i en kastrull och häll i en bottenskyla vatten. Koka 3 minuter, mosa bären med en stöt eller liknande och koka 2 minuter till. Häll i en silduk och låt rinna av väl. Koka den avrunna saften 4 minuter tillsammas med 8 dl syltsocker per liter saft. Skumma väl och häll upp i väl rengjorda burkar. Förvara mörkt och svalt. Det tar några timmar för gelén att stelna. Recepet ger ca 3 dl gelé.

Rödvinbärsgele med syltsocker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s