Mahonia- och blåbärssylt

Efter mitt tidigare konstaterande att de sura mahoniabären passar bäst med söta och mesiga bär som hallon (t.ex. i mahonia- och hallonsaft) har jag förstås kombinerat dem med blåbär i år. Både fanns i överflöd.

Mahonia både ser ut som och beter sig som blåbär när man tillagar dem, så egentligen kan du ta vilket blåbärsrecept som helst och byta ut valfri mängd blåbär mot mahonia. Här kommer i alla fall ett recept, som jag tycker ger lagom syra utan att störa blåbärssmaken. För den oinvigde smakar den som en lite godare blåbärssylt.

Mahonia- och blåbärssylt
1 liter blåbär
1 liter mahonia
6 dl strösocker

Mät upp en liter vatten i en kastrull och markera nivån på en sticka. Slå bort vattnet, häll i bären och koka tills det återstår en liter bärmassa. Rör i 6 dl socker och koka fem minuter till innan du häller upp på väl rengjorda burkar.

Eftersom både blåbär och mahonia är pektinfattiga blir det här blir en ganska lös sylt. Om du föredrar en fastare sylt kan du byta ut sockret mot ett kilo (ett paket) syltsocker.

Prova gärna mahonia- och blåbärsmarmelad också!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s