Svensk anisette

I början av juni täcks dikesrenar och skogsgläntor kring mormors hus av bulliga vita moln av blommor.

Spansk körvel

Det är den spanska körveln som visar att den gör sig allra bäst i det fria, även om den också är en underskattad trädgårdsväxt. Ett par veckor senare står frökapslarna givakt bland eftersläntrande blommor, som om de var gjorda för att plocka.

Medan de ännu är mjälla är frökapslarna rena godiset med sin milda smak av sötlakrits och anis, men det gäller att passa på, för när de torkar blir de hårda och smaklösa. De som ska användas till mat och fruktanrättningar kan stoppas i frysen, men de sönderfrusna kapslarna förlorar sin charm som godis.

Bättre är då att bara spara smaken, och slänga resten. I likör byts de färska frökapslarnas fräschör och grönska mot en viss rondör och spritighet som kompletterar de bevarade smakerna av lakrits och anis på ett fint sätt. Drycken påminner förstås mycket om Sydeuropas anisetter, men kan gärna serveras varm.

Spansk körvelLikör på spansk körvel:
Fyll en burk med mjälla frökapslar från spansk körvel och häll sedan i brännvin upp till kanten. Skruva på locket och låt burken stå i ett soligt fönster i två veckor innan du filtrerar och smakar av med flytande honung.

Likör på spansk körvel

  1. Vilket roligt och annorlunda tips!!!

  2. Tack! Jag gjorde uppenbarligen likören för några veckor sedan, men jag tror att man fortfarande kan hitta användbara frön i skuggiga lägen.

  3. Pingback: Spansk körvel ‒ naturens sötningsmedel | Biofilia

  4. Pingback: Körvelvatten | Biofilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: