Spansk körvel ‒ naturens sötningsmedel

Få växter kan mäta sig med spansk körvel i användbarhet. Den är en vacker perenn som håller undan ogräset, en utmärkt krydda, mångsidig bladgrönsak, god rotfrukt och en bra polertrasa. Trots det är den numera ovanlig i trädgårdar och kryddland. På sina håll växer den vilt i bestånd som mer än väl täcker husbehovet, men om du inte redan har den runt knuten förtjänar den en plats i trädgården. Särskilt i naturträdgården eller den romantiska trädgården gör sig det luftiga bladverket och bulliga blomflockarna väl.

Spansk körvel

Spansk körvel, Myrrhis odorata

Synonymer: Flerårig körvel, sötkörvel, aniskörvel
Bildsök
Beskrivning: En storvuxen men sirlig perenn som snabbt kan täcka stora ytor där den trivs. Den är, trots sitt luftiga utseende, en bra marktäckare, som dock vissnar tidigt. Hela plantan har en fin lakritssmak och är mycket användbar i köket.
Höjd: 80-160 cm beroende på växtplats.
Bredd: 60-120 cm beroende på växtplats, sprider sig lätt med frön.
Tillväxt: Snabb. Sprider sig lätt med frö till stora bestånd.
Livslängd: Variabel.
Vår: Den kommer upp som en tät tuva av ljusgröna, mjuka och ormbunksflikiga blad.
Sommar: I maj-juni blommar den med vita blomflockar som påminner om hundkex, men är större, tätare och håller sig alldeles ovanför bladverket. Både blommorna och bladen ser mjuka och lätta ut. Frökapslarna står rakt upp från blomställningarna och utvecklas snabbt efter blomningen, ofta innan hela plantan blommat ut. Efter blomningen kan den se lite trist ut.
Höst: Om fröna får sitta kvar blir de bruna. Bladverket får gula höstfärger förhållandevis tidigt.
Vinter: Fröställningarna står ibland kvar under vintern, men är inte särskilt dekorativa.
Växtsätt: Ganska tätt, men på grund av de mjuka och finflikiga bladen ger hela växten ändå ett sirligt och luftigt intryck. Den bildar en stor och långlivad rugge.
Jord: Alla normala till fuktiga jordar, men trivs bäst i lätt, humusrik och fuktig jord. Om du planerar att skörda roten bör den planteras i djup och lucker jord.
Ljus: Sol-skugga, men bäst i ljus halvskugga.
Placering: Som utfyllnad i den vilda delen av trädgården eller en slänt, i en blandad rabatt tillsammans med buskar och andra stora perenner, mot uthusväggen, som sommarhäck eller i kökslandet om det är gott om utrymme.
Härdighet: B.
Rotsystem: Mycket kraftig pålrot med sidorötter, svår att få upp. Kan skjuta nya skott från rotdelar, men dessa är lätta att få bukt med.
Salttålig: Troligen inte. Berätta gärna om du har någon erfarenhet.
Ersättningsväxt: Majbräken, vitt löjtnantshjärta
Bra grannar: Myskmadra, löjtnantshjärta, bondpion, luktpion och syrén är fina med spansk körvel. Den döljer effektivt fula blad från tulpaner, narcisser och påskliljor.
Dåliga grannar: Små och svagväxande perenner och buskar.
Ekologi: De omogna frökapslarna är ett favorittillhåll för bärfisar. Blommorna attraherar bin, men pollineras även av skalbaggar och flugor.
Skötsel: Kräver ingen skötsel, men om man klipper bort blomställningarna efter blomningen håller sig plantan grön och fin längre, men bladen blir med tiden sega och bittra. Om man istället klipper ner hela plantan kommer den upp igen med försommarens fräscha grönska, hanterliga storlek och goda blad.
Plantering: Plantering eller flytt görs säkrast på hösten eller våren, med knopparna i markytan.
Förökning: Det är sällan några problem att hitta småplantor som kan flyttas, och det går att dela äldre exemplar, men spansk körvel är också lätt att fröså. Så på friland så snart fröna har mognat på sensommaren eller hösten, ca 2 cm djupt. Fröna har kort hållbarhet.
Härstamning: Sydvästra Europas bergstrakter.
I hushållet: Hela plantan har en fin och mild smak av anis eller lakrits. De omogna frökapslarna är mest aromatiska och passar som krydda i sallad, soppa, fiskrätter och brännvin. Likör på spansk körvel får en mycket rund och fyllig smak som jämför sig väl med Sydeuropas anisetter. Körvelvatten är sockerfri dricka som kan ersätta sötade safter. Frökapslarna kan också delvis ersätta socker i bär- frukt- och rabarberanrättningar. Lakritssmaken dämpas vid tillagningen, så ta rejält mycket. Mjälla stjälkar är goda som bladgrönt, t.ex. i sallad, och kan användas i fruktanrättningar. Också de unga bladen går att äta, men smaken och konsistensen är sämre. Roten, som skördas under sen höst eller tidig vår, har en söt lakritssmak och kan tillagas som morot. Alla delar av växten förlorar smaken vid torkning, men roten kan frysas. Med bladen kan man också polera ek och andra hårda träslag.
I folktraditionen: Under 1800-talet användes spansk körvel för att dölja dålig lukt, som medicinalväxt och som krydda. Längre tillbaka odlades den som köksväxt.
Introduktion i Sverige: Spansk körvel är omnämnd i medeltida källor, men kan ha införts tidigare. Sedan länge förvildad i Sverige.
Sorter: Inga i Sverige förekommande.

 

 

 

10 kommentarer

  1. […] I det förra receptet på flädersaft med rabarber nämnde jag den somriga kombinationen flädersaft och jordgubbstårta. Om du vill effektivisera lite kan du istället göra en fläder- och jordgubbssaft, så kan du skippa tårtan. Saften smakar ungefär som man kan tänka sig ‒ mild och god. Den som vill ha en mer spännande saft kan krydda den med kanel, myskmadra eller spansk körvel. […]

  2. Till fisk har jag inte provat men till grillad kyckling har jag klippt färska blad från mina plantor. Gott örtsmör blir det också. De har växt i rabatten i 8 år i Finland. Så den är rättså härdig . Vi har zon 3 här och bor 30 km söder om Vasa. I Vasa har den också växt några år. Det ligger mittemot Umeå ungefär. Däremot är den inte hållbar i blombuketter som snittgrönt, den håller knappt en halv dag

    • Kul att du också har upptäckt den här växten! I mina trakter (Uppland/Sverige) är det inte många som använder den, trots att den är ganska vanlig på sina håll, och verkar sprida sig. Örtsmör kanske man skulle prova. Vad hade du i mer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s