Älggrässaft ‒ naturens aspirin

När du har huvudvärk kan en saft av älggräsets gräddgula, fluffiga blommor vara lindrande. Ungefär 2 dl medelstark saft brukar bota huvudvärken, men det kan variera mellan olika blommor, så prova dig fram. I älggräs, också kallad älgört, finns nämligen salicylsyra som är väldigt närbesläktat med acetylsalicylsyra, som är det verksamma ämnet i aspirin. Tilläggas bör då att de som inte bör äta aspirin inte heller bör dricka för mycket älggrässaft. Vilka de är och mer om salicylsyra har vi redan skrivit om i inlägget om älggräs.

Det är synd att man inte bör dricka mer än ett par dl, för saften är god, om än lite speciell. Den har en rund smak av röda äpplen, smörkola och gurka! Saften görs på samma sätt som fläderblomssaft, men med mer citron. Älgörten blommar i skrivande stund ‒ så passa på!

Älggrässaft

10 blomklasar av älggräs
2 ekologiska citroner
2,5 dl socker
4 dl vatten

Varva blomklasar med citronskivor och socker i en liten kastrull. Häll på kokande vatten. Älgörten är i sig konserverande, så extra konserveringsmedel behöver inte tillsättas. Låt saften svalna över natten och låt den sedan stå  i kylskåpet i tre dygn. Rör om någon gång per dygn. Sila av saften och häll upp den på flaska. Älggrässaften bör förvaras kallt och håller då i minst ett år.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Älggrässaft

3 kommentarer

  1. Hej! Min älggrässaft har fått som klumpar i sig, små genomskinliga liksom. Jag har gjort som i receptet och även haft saften i kylskåpet efteråt. Idag när jag skulle dricka så ser det ut som klumpar i den. Typ såna som finns i ättika. Kan det vara någon slags svamp eller är det något annat naturligt och framför allt – är det drickbart fortfarande? Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s