Myskmadrasaft

Myskmadra har en tung och söt doft, som påminner om nyslaget hö, marsipan och hyacint. Vissa kanske känner igen den från vodkan Zubrowka, som också den innehåller doftämnet kumarin. Som smaksättare är myskmadra väldigt användbar till efterrätter och andra sötsaker, och ett av de bästa sättet att spara smaken är i saft eller sirap. Att den dessutom är väldigt god som saft är ett plus. Kumarin är dock något blodförtunnande och bör inte ätas i större mängder.

Myskmadrasaft
30 stjälkar myskmadra plockade innan eller under blomningen.
1 ekologisk citron
1 liter vatten
6 dl socker

Låt färsk myskmadra torka i ett par dagar och lägg den sedan i en kastrull tillsammans med den skivade citronen, sockret och vattnet. Koka upp och sjud under omrörning tills sockret löst sig. Låt blandningen stå svalt i tre dagar och koka sedan upp igen, sila av och häll på flaskor. Stick ner en kvist myskmadra i varje flaska istället för att sätta etiketter på.

Myskmadrasaft

Annonser

  1. Ping: Myskmadra – en suverän marktäckare och krydda | Biofilia

  2. Ping: Marmeladkonfekt på rosenkvitten och äpple | Biofilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: