Myskmadrasaft

Myskmadra är inte bara en av de bästa marktäckande perenner man kan ha i trädgården, utan också en förnämlig krydda med en ren och fin smak av kumarin – det giftiga ämnet i kanel. I stora mängder kan det vara hälsovådligt, så den här saften är inte tänkt som måltidsdryck. Men om du dricker den någon gång då och då behöver du inte oroa dig. Den passar till fikat eller som ingrediens i drinkar, bakverk och efterrätter, till exempel crème caramel.

Myskmadrasaft
30 stjälkar myskmadra
1 citron, skivad
6 dl strösocker
1 liter vatten

Låt färsk myskmadra torka ett par dagar och lägg den sedan i en kastrull tillsammans med citron, socker och vatten. Koka upp och sjud under omrörning tills sockret har lösts upp. Låt blandningen stå svalt 3 dagar och koka sedan upp igen. Sila av och häll upp saften på väl rengjorda flaskor med tättslutande lock.

Saften håller minst 1 år om den förvaras svalt och ännu längre om den värmekonserveras.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Myskmadrasaft

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s