Marmeladkonfekt på rosenkvitten och äpple

Marmeladkonfekt på bara rosenkvitten blev gott, men kanske lite väl starkt och syrligt. Tillsammans med lika delar äpple dominerar fortfarande den fina smaken av rosenkvitten, och när syran mildras kommer den bättre till sin rätt. Den här konfekten blev väldigt god och uppskattad. Servera den som godis eller till fikat, gärna till varm choklad. Rosenkvitten och hagtorn är en annan mycket bra kombination.

Marmeladkonfekt på rosenkvitten och äpple
500 g knappt mogna rosenkvittenfrukter
500 g söta äpplen
1 dl vatten
400 g glukosrik honung, t.ex. rapshonung. Använd inte flytande honung!
2 msk myskmadrasirap/myskmadrasaft

Dela frukterna och koka dem till mos. Passera dem genom en trådsil ner i en kastrull och rör i honungen. Koka utan lock på svag värme och rör då och då tills moset tjocknat till en kräm. Testa att kyla en bit för att se när den är klar, eller vänta tills krämen blivit 107 grader. Det tar 1-2 timmar. Fodra en form om ca 20×20 cm med bakplåtspapper och häll i krämen när den är klar. Efter att ha stått svalt i ett par timmar kan marmeladen stjälpas upp och skäras i bitar som doppas i socker, men vänta till strax innan marmeladen ska ätas, eftersom sockret drar ut vätskan.

Rosenkvitten-och-äppelmarmelad

3 kommentarer

  1. […] Hagtonsgelen jag gjorde för en vecka sedan fick (som allt som innehåller rosenkvitten) en godisliknande smak och stelnade snabbt till en fin gelé, så jag följde upp med att göra marmeladkonfekt med samma recept. Som förväntat behövde jag bara koka någon minut till för att få marmeladkonfekt, och gissningsvis hade det kunnat bli gelégodis om jag väntat ytterligare lite, men jag hade inga formar till det. Det kanske bäst att nämna här också, att en del hagtorn används som hjärtstärkande och nervlugnande naturläkemedel, så om du tar någon hjärtmedicin kanske det är säkrare göra marmeladkonfekt på äpple och rosenkvitten. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s