Kornvatten – forntida hälsokost och modern dryck

Kornvatten, eller mer korrekt korngrynsavkok,  låter kanske inte så frestande, men har i över 2700 år och på flera kontinenter varit mycket populär som en både svalkande och välgörande dryck.

Olika varianter av kornavkok har troligen druckits så länge man kokat korn, men det första receptet är återgivet i Illiaden, där Nestors tjänarinna blandar kornmjöl, torrt rödvin och getost till en stärkande dryck eller soppa, som kallas kykeon. När Kirke senare förvandlade Odysseus män till svin med hjälp av kykeon, hade hon lagt honung och örter till receptet, vilket trots det varnande exemplet skulle bli det vanligaste sättet att tillreda drycken. I det Hellenistiska Grekland gjordes den troligen på rostat kornmjöl, vatten, rödvin, honung och timjan eller mynta. Den rivna getosten hade man föga förvånande då strukit från receptet. Drycken var populär bland arbetarklassen, men var också starkt förknippad med de Elyseiska mysterierna, där ritualen kulminerade med att deltagarna bröt fastan med en variant av kykeon.

triptolemos eleusis

Den snarlika drycken ptisan gjordes istället på skalade korn, som kokades sönder till en gräddliknande soppa. Den kunde göras både av rostade och orostade korn, eller av andra sädesslag, men vanligen på korn. Drycken ansågs vara mycket närande och välgörande, och rekommenderades av berömda läkare som  Dioscorides och Hippocrates. Kornavkok sötat med honung utgjorde ofta basen för de dieter Hippocrates rekommenderade, men var även vanlig mat för soldater och spädbarn.

Även romarna uppskattade kornvatten. Cato rekommenderade det till spädbarn, och tillsammans med vin, honung och allehanda örter var det en populär dryck. Kornvatten med vin tycks dock ha försvunnit med romarriket, och när recept på kornvatten dyker upp under medeltiden är det oftare i medicinska skrifter än i kokböcker. Då silades korngrynen av och vätskan sötades och smaksattes med rosvatten, lakrits, anis, russin, fikon eller citron, ungefär som britternas Barley Water eller spanjorernas Agua de cebada görs ännu idag.

Sedan åtminstone Homeros tid har kornvatten ansetts vara en mycket välgörande och skonsam föda, som getts till barn, åldringar, sjuka och utmattade, och ett lika grundmurat rykte har det som svalkande dryck, såväl mot feber som heta dagar. Modern forskning har delvis bekräftat kornvattnets hälsofördelar, och konstaterat att det kan sänka kolesterolhalten, motverka åderförkalkning, minska risken för typ 2 diabetes och verka inflammationsdämpande, men man behöver ingen ursäkt för att dricka kornvatten.

Kornvatten har en vacker opalvit färg, en behaglig viskositet och mild och rund smak som är en utmärkt grund för en mängd olika drycker, t.ex. kornvatten med rosenkvitten. Jag kommer att testa några olika varianter, men jag börjar med ett grundrecept på osmaksatt kornvatten.

Recept:
(Ger korngryn till två personer och ca en liter kornvatten)
1 dl klippta korngryn
1,5 l vatten

Koka korngrynen ca 30 min i vattnet och sila sedan genom en trådsil. Spar korngrynen till middagen.

Kortare koktid ger en tunnare och klarare vätska, medan längre koktid ger en tjockare och grumligare vätska.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Kornvatten

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s