Silverarv ‒ en mångsidig marktäckare

Cerastium tomentosum, silverarv

Karaktärsväxt för trädgårdar från mitten av 1900-talet och en av de bättre marktäckarna, som visserligen inte klarar inte att hålla gräs och rotogräs borta, men snabbt kan täcka in stora ytor. Dessvärre sprider den sig också ut i gräsmattan, in mellan och över andra växter, så den kan behöva hållas efter. Med lite skötsel är det dock en väldigt mångsidig och användbar växt.

Silverarv, Cerastium tomentosum

Synonymer: Inga kända.

Fler bilder

Beskrivning: En mycket snabbväxande perenn, som bildar tjocka mattor av silvergrå blad. På försommaren blommar den rikligt med söta vita blommor, och den passar både i den romantiska rabatten och som modern marktäckare.

Höjd: 10-25 cm beroende på sort och växtplats.

Bredd: Silverarv växer huvudsakligen i sidled med rotslående skott.

Tillväxt: Mycket snabb.

Livslängd: Variabel, men ofta lång.

Vår: Tidigt på våren ser silverarv ofta ut som en risig matta eller härva av gulnade grenar och torra blad, men när den vaknar till liv i maj täcks den snart av nya friska skott. Som marktäckare är den vackrast innan blomningen, då den bildar en jämn och tät matta av korta skott. Färgen varierar mellan grågrön och grå, beroende på sort.

Sommar: I juni täcks plantan av vita, doftlösa blommor på 10-20 cm höga stänglar. Under högsommaren får den ett mer spretigt och liggande växtsätt, och ser ofta lite ovårdad åt.

Höst: Silverarv får inga höstfärger.

Vinter: Milda vintrar kan bladen hålla sig fina länge.

Växtsätt: Utbredd mattbildande, med skott som först är upprätta och senare nedliggande och rotslående. Skotten växer fort och kan sträcka sig långt utan att slå rot, så att de ibland bildar en matta som går att lyfta på. Den nästlar sig gärna in mellan större växter och växer över mindre grannar. Silverarv är en lättetablerad och snabbväxande marktäckare, men blir inte tillräckligt tät för att hålla rotogräs som kirskål och kvickrot borta.

Rotsystem: Fint och grunt. Silverarv är lätt att dra upp.

Jord: Silverarv trivs bäst i mager, varm, torr, lätt och väldränerad jord, men växer även bra i normal trädgårdsjord, bara den inte är för näringsrik. Den tål torra jordar, men inte ständigt blöta.

Ljus: Full sol till lätt skugga.

Placering: På murkrön, i murfogar, stenpartiet, kruka, slänter, som marktäckare, vävarväxt, kantväxt och i blandade rabatter. Silverarv är mycket flexibel och användbar. Den passar lika bra som en söt blomma i den lilla rabatten som i stora sjok i slänter och under träd. Tänk bara på att den sprider sig snabbt och kan kväva mindre växter.

Härdighet: Hela landet i väldränerade lägen.

Salttålig: Ja.

Ersättningsväxt: Silverarv har flera släktingar som är mycket fina, men ovanligare i handeln: Tät silverarv, C. biebersteinii och C. candidissimum är kompaktare i växtsättet. C.purparescens har något grönare blad. Fjällarv, C. alpinum, är mycket tät och kompakt med gröna blad. Andra växter med silvriga blad, som kan ersätta silverarv är lågväxande nejlikor, lammöron, kattfot, hedblomster, sandmalört och japansk malört.

Bra grannar: Tovsippa trivs tillsammans med silverarv, och blommar tidigare. Även lökar som pärlhyacint och våriris passar är bra som uppstickare. Styvmorsviol är en fin kombinationsväxt, som börjar blomma strax efter vårlökarna. Nävor, iris och törel blommar samtidigt som och är fina ihop med silverarv. Rabattrosor, klätterrosor och marktäckande rosor, liksom lavendel och fetblad tar över efter att silverarven blommat ut. Höstblommande kombinationsväxter är höstkrokus, tidlösa, kärleksört och flox. Randgräs och strandråg passar bra till silverarv, men sprider sig fort. Bland de tuvbildande gräsen är silverhavre och glansmiskantus bra kombinationer. Rödbladiga och silverbladiga växter, liksom dvärgtall, enar, granar och björkar är också fina tillsammans med silverarv.

Dåliga grannar: Låga växter blir lätt övervuxna.

Ekologi: Ratas av rådjur, harar och sniglar.

Skötsel: På större ytor och där den odlas som vävarväxt kan silverarv få växa fritt, utan skötsel. På mindre ytor klipps den på våren. Klipp bort så mycket som behövs för att den ska hålla sig på sin plats och få en fin form, men lämna alltid minst 10 cm av skotten. Vissna blommor och risigt bladverk kan klippas bort på sommaren. Förökas via delning eller sticklingar på våren. Den är också lätt att så med färskt frö.

I hushållet:

I folktraditionen:

Härstamning: Silverarv växer vilt i Syditalien och på Malta, och beskrevs först av Linné år 1753. Flera av de odlade sorterna är troligen korsningar mellan silverarv och de närstående arterna Cerastium biebersteinii från Krim, C. candidissimum från Grekland från och C. grandiflorum från Balkan.

Introduktion i Sverige: Troligen på 1800-talet. Den var mycket populär i början av 1900-talet.

Cerastium tomentosum, silverarv som kantväxt

Cerastium tomentosum, silverarvCerastium tomentosum, silverarv på murkrön

Sorter:
Det finns flera sorter som är framkorsade eller utvalda för ett kompaktare och lägre växtsätt än grundformen.

Columnae‘ blir 10-15 cm hög.
Cerastium tomentosum 'Columnae', silverarv

Silberteppich‘ syn. ‘Silver Carpet’ blir 10-15 cm hög.
Cerastium tomentosum 'Silberteppich', silverarv

Silver Stone‘ blir 10-15 cm hög.

4 kommentarer

  1. Tack för en fin och grundlig växtpresentation av silverarv. Denna växt har jag i min trädgård och den är precis så trevlig som du beskrev. Superfin text.

  2. Sällar mig till kommentaren ovan. Jättebra beskrivning – för en novis som jag även toppen att inte bara det ”bra” utan även begränsningar är med (esp: daliga grannar, sadant behöver jag!). Och tydliga skötselrad i lagon omfattning ocksa 🙂 Silverarven är en härlig växt, har ”alltid” haft den pa landet och nu har vi köpt ett hus med den i trädgarden. Jag tankte att den nya ska trimmas lite mer an den i princip vilda vaxten vid sommarhuset. Nu ser jag fram emot att kolla in resten av den har siten!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s