Ren mahoniasaft god, men inte särskilt spännande. Festligare blir det om man blandar mahoniabären med andra, sötare bär. Hallon och mahonia är en särskilt bra kombination. Ren hallonsaft kan också många gånger bli lite sliskig, eller sakna udd, särskilt om den görs på söta hallon med lite egen syra. Blandningen med mahonia kan vara räddningen, men den vackra röda färgen går förlorad. Proportionerna av bären kan varieras efter tillgång och smak.
Mahonia- och hallonsaft
1 liter repade mahoniabär (2 liter orepade)
1 liter hallon
1 liter vatten
1 liter socker
Häll bären och vattnet i en kastrull och koka i 10 minuter. Mosa bären mot kanten och häll allt i en silduk. Låt rinna av i 40 minuter. Rör i 6 dl socker per liter avrunnen saft, koka upp, skumma av och häll på flaskor.
Saften blir vinröd, och får en tydlig hallonsmak om den görs med hälften hallon.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.
[…] Föregående / Nästa » By Petter / 30 augusti, 2015 / Drycker, Recept / One […]
[…] om blåbär och vindruvor, men med mer syra. Prova gärna att göra gelé på dem, eller en saft tillsammans med hallon. Bladverket är mycket fint till buketter och kransar. Tidigare förekom t.o.m. kommersiell odling […]
[…] konstaterande att de sura mahoniabären passar bäst med söta och mesiga bär som hallon (t.ex. i mahonia- och hallonsaft) har jag förstås kombinerat dem med blåbär i år. Både fanns i […]