Mahonia- och hallonsaft

Ren mahoniasaft god, men inte särskilt spännande. Festligare blir det om man blandar mahoniabären med andra, sötare bär. Hallon och mahonia är en särskilt bra kombination. Ren hallonsaft kan också många gånger bli lite sliskig, eller sakna udd, särskilt om den görs på söta hallon med lite egen syra. Blandningen med mahonia kan vara räddningen, men den vackra röda färgen går förlorad. Proportionerna av bären kan varieras efter tillgång och smak.

Mahonia- och hallonsaft
1 liter repade mahoniabär (2 liter orepade)
1 liter hallon
1 liter vatten
1 liter socker

Häll bären och vattnet i en kastrull och koka i 10 minuter. Mosa bären mot kanten och häll allt i en silduk. Låt rinna av i 40 minuter. Rör i 6 dl socker per liter avrunnen saft, koka upp, skumma av och häll på flaskor.

Saften blir vinröd, och får en tydlig hallonsmak om den görs med hälften hallon.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Mahonia- och hallonsaft

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s