Enkel blåbärssaft och blåbärssylt

Kokt blåbärssaft blir lätt lite fadd, till skillnad från frisk och läskande rårörd blåbärssaft. Tyvärr håller rårörd saft inte så länge, så om du vill spara den och inte har plats i frysen,  eller om du inte har tid att vänta på en kalldragen saft, behöver du ändå koka den. Som tur var kan du bättra på smaken med en god dos rabarber. Den är ändå inte fullt jämförbar med den rårörda varianten, men ändå en utmärkt dryck till fika och picknick.

Kokt blåbärssaft med rabarber
1 liter rensade blåbär
1 liter fint skivad rabarber
4 dl strösocker
2 dl vatten
Ev. En liten kvist lavendel eller 1 tsk riven ingefära

Lägg blåbär, rabarber, socker, vatten och ev. kryddning i en kastrull och koka 10 minuter. Mosa bärmassan och häll allt i en silduk. Låt rinna av 20 minuter innan du häller upp på väl rengjorda flaskor. Om du planerar att spara saften mer än ett par månader kan det vara klokt att ge den ett uppkok innan du tappar upp den.

Blåbärssylt (bonussylt)
Blanda den avrunna bärmassan med 2 dl socker och koka 5 minuter innan du öser upp i en väl rengjord burk.

Blåbärssaft blåbärssylt

2 kommentarer

  1. […] vissa ‒ vattnig blåbärssoppa enligt andra. Kanske beror det på den kan göras på olika sätt? Kokad blåbärssaft smakar onekligen väldigt likt blåbärssoppa, medan rårörd blåbärssaft mer behåller smaken av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s