Det verkar möjligen lite tidigt att göra glögg nu, men det är nu det finns lingon, och en regnig höstdag är det ändå inte så dumt med lite glögg. Om du inte dricker upp den går den utmärkt att spara till jul.
Lingonglögg
Ca 1 liter osötad eftersaft från lingondricka
6 dl socker
1,5 dl vatten
1 apelsin
20 gram kanelstång (en påse/3 st)
20 gram hela kardemummakärnor (en påse)
10 gram hela nejlikor (en halv påse)
20 krossade enbär
Sprit efter behag, gärna mörk
Koka upp eller värm saften. Blanda under tiden socker och vatten i en bredbottnad kastrull. Värm på medelvärme medan du då och då skakar på kastrullen. Rör inte, eftersom det kan få sockret att klumpa sig. Stryk gärna ner det socker som fastnar på kanten med en blöt bakpensel. När vätskan blivit lejongul häller du i saften i en tunn stråle, samtidigt som du vispar. Det kommer att koka kraftigt, och kan stänka. Lägg i kryddorna och det yttersta skalet från apelsinen (använd potatisskalare) och koka upp alltihopa. Pressa i apelsinen, lägg på locket och låt det stå i rumstemperatur över natten. Koka upp igen, sila bort kryddorna, häll i sprit efter behag och fyll på flaskor. Glöggen kan ev. spädas med vatten innan servering, beroende på hur mycket den redan spätts med sprit.
Lingonglöggsgelé
Om det blir glögg över, eller om du bara vill ha lite gelé, kan du hälla tillbaka kryddorna och lite av saften i kastrullen, tillsätta lite socker och koka tills den når 105 grader, eller tills den klarar ett geléprov. Sila genom en trådsil och ös upp på burkar.
[…] Eftersaften är betydligt sötare än den rårörda lingondrickan, och passar bra att drickas varm som vintersaft, eller som glöggbas. […]