Päronsaft

Päron blir så snabbt övermogna att det är svårt att hinna äta upp alla innan de förfars. Lyckligtvis kan man göra mycket gott på dem, varav den här saften är något av det enklaste (lingonpäron är en annan favorit). Den kan göras på fallfrukt av alla sorter, men bäst blir den på bergamotter och andra aromatiska päron. Om du använder en mer slätstruken päronsort kan saften livas upp men någon smaksättning. Se pärondricka för en sockerfri variant.

Päronsaft
1 kg väl mogna päron, gärna bergamotter
1 liter vatten
4 dl socker

Exempel på smaksättning
2 dl lingon
5 skivade rosenkvittenfrukter
1 kanelstång
1/2 vaniljstång
2 tsk hel kardemumma
1 liten kvist rosmarin
1 tsk rosépeppar
1 tsk stötta enbär
2 cm färsk ingefära i tunna skivor
Eller någon blandning av ovanstående

Klyfta eller skiva päronen, med skal och kärnor kvar. Lägg päron och ev. smaksättning i en kastrull, häll på vatten och koka tills päronen blivit mjuka. Mosa dem med en slev eller potatisstöt och koka fem minuter till på hög värme innan du häller allt i en silduk och låter massan rinna av i 20 minuter. Koka upp den avrunna saften tillsammans med 5 dl socker per liter saft.

Päronsaften blir söt och mild. Karaktär varierar med päronsorten, men alla passar utmärkt till bullarna. Saften är nog mest omtyckt av barnen, medan många vuxna föredrar att smaksätta den, särskilt om den är gjord på någon mer slätstruken päronsort.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Päronsaft

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s