Lägg lingon i en burk vatten. Enklare än så kan det knappast bli, och det låter som det perfekta sättet att konservera lingon ‒ tills man börjar.
Lingon håller verkligen länge i bara vatten, men bara fina lingon, som inte redan börjat jäsa, ruttna eller har angripits på annat sätt. Det betyder noggrann rensning, och helt plötsligt har lingon i vatten blivit ett av de mest tidskrävande recepten.
Enklast är det att plocka särskilt fina lingon i en egen burk direkt i skogen. Rensa noggrant när du kommer hem ‒ det är viktigt att bara få med fasta och fina bär. Fyll en väl rengjord burk med lingonen och täck med kokat och avsvalnat vatten. Förvara mörkt och svalt. Traditionellt äter man dem till jul, men de går naturligtvis att äta dem tidigare eller senare också. I oöppnad burk kan de hålla många år.
Vattkrusbär görs på samma sätt.
[…] lingonpäronen med lättvispad grädde eller ost, och gärna några vattlingon. De päron som inte duger till lingonpäron kan du göra päronsaft eller pärondricka […]
[…] bensosyra, så det behövs inte mycket för att förvandla dem till hållbara konserver. Bara inlagda i vatten kan de hålla flera år. Försiktigt vända i socker, som i den här varianten av rårörda lingon, […]
[…] Vattlingon må vara bortglömda, men det är inget mot vattkrusbär. Förr ett vanligt sätt att konservera krusbär, men idag något som få har hört talats om. Med minst en frys i varje hem har vi förstås inte samma behov idag, men vem har egentligen plats över i frysen? […]