Rårörd lingondricka med eftersaft

Efter en kort tur i skogen häromveckan kom jag hem med konten breddfull med lingon. Jag hade räknat med att få ihop till en burk sylt eller två, men med marken röd av lingon sattes gränsen bara av hur mycket jag hade tålamod att rensa. Det är där lingondrickan kommer in. Även om man bör rensa bort dåliga bär, behöver man inte vara lika noga med rensningen som till sylt eller vattlingon.

Rårörd lingondricka
3 liter lingon
1 liter vatten
1 dl socker

Rensa bort ruttna bär, men några blad eller barr gör inget. Mosa bären med en trästöt eller undersidan av en flaska. Mosa lite i taget i en hög kastrull och lägg allt eftersom över moset i ett mindre kärl. Ännu enklare är det att mala lingonen i en köttkvarn med en grov hålskiva, men undvik stavmixer och matberedare, som har sönder bären för mycket. Rör i vattnet, täck över och låt stå svalt i tre dygn. Häll sedan massan i en ren silduk och låt den rinna av i ett par timmar. Om du först grovsilar den i en trådsil eller liknande går det fortare. Vispa i socker efter smak, skumma och tappa på flaskor. Förvarad svalt håller den ett halvår eller mer.

Med sin syrliga och något kärva smak passar lingondrickan bra som måltidsdryck.

Eftersaft
Bärmassa
1 liter vatten
6 dl socker

Häll bärmassan i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp, låt stå svalt i ett eller två dygn och låt sedan rinna av i en silduk i 30 minuter. Koka upp saften med 6 dl socker per liter avrunnen saft och skumma av. Låt den svalna något i kastrullen och ta bort hinnan som bildas innan du häller upp saften på flaskor. Om du har bråttom kan du koka bärmassan i tio minuter och sedan sila av den direkt.

Eftersaften är betydligt sötare än den rårörda lingondrickan, och passar bra att drickas varm som vintersaft, eller som glöggbas. Den kan också användas till lingonpäron.

Eftereftersaft
Det går faktiskt att göra eftersaft på eftersaften, men den blir lite fadd, så koka då gärna bärmassan med lite rabarber, rosenkvitten eller citron i tio minuter.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Rårörd lingondricka

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s