Se inlägget om havtornsjuice för tips på relativt smärtfria sätt att plocka rackarna. Havtorn är fattiga på pektin, så om du vill vara på den säkra sidan kan du använda syltsocker eller byta ut en del av havtornen mot t.ex. äpple eller hjortron, men för mig satte sig marmeladen fint ändå.
Havtornsmarmelad
5 dl havtorn
4 dl socker
Häll bär och socker i en kastrull och koka i ca fem minuter. Gör syltprov och passera sedan alltihopa. Häll upp på burkar.
Havtornsmarmelad är fantastiskt gott på rostad macka, men passar också bra till ost.
[…] att använda dem istället för citron i bakverk och mat, t.ex. till fisk eller i saft, curd och marmelad. I folktraditionen: Har använts till mat kring Bottniska viken, men i resten av Sverige fick man […]
[…] att använda dem istället för citron i bakverk och mat, t.ex. till fisk eller i saft, curd och marmelad. Torkade blad kan användas som te. I folktraditionen: Har använts till mat kring Bottniska […]