Pärondricka

En lite friskare och sockerfri variant av pärondryck.

Pärondricka
1 kg saftiga, fina päron
1 liter vatten

Exempel på smaksättning
En stor kvist mynta
Ett par kvistar basilika
En kanelstång
En halv vaniljstång

Skär päronen i ca 1 cm tjocka skivor. Ev. mynta eller basilika krossas lätt, t.ex. genom att de rullas mellan händerna, och läggs tillsammans med päronskivorna i ett kärl. Häll på kokhett vatten. Tyng ner päronskivorna med ett fat, så att allt hamnar under vattnet. Ställ svalt i två dygn. Häll sedan i en silduk och låt rinna av i 10 minuter. Päronen som blir kvar kan kokas och passeras till päronmos.

För en lite sötare och mustigare dricka kan du istället koka päronresterna i tio minuter, ev. tillsammans med kanel eller vanilj, mosa eller mixa dem och låta massan rinna av på nytt. Koka ner den avrunna saften på hög värme tills den precis börjar bli lite simmig och blanda den i första omgången dricka. Drickan blir lite också lite grumligare på det här viset.

Pärondrickan tål inte att sparas, så drick upp den direkt eller frys in. Päronsaft är ett hållbarare alternvativ.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Pärondricka

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s