En lite friskare och sockerfri variant av pärondryck.
Pärondricka
1 kg saftiga, fina päron
1 liter vatten
Exempel på smaksättning
En stor kvist mynta
Ett par kvistar basilika
En kanelstång
En halv vaniljstång
Skär päronen i ca 1 cm tjocka skivor. Ev. mynta eller basilika krossas lätt, t.ex. genom att de rullas mellan händerna, och läggs tillsammans med päronskivorna i ett kärl. Häll på kokhett vatten. Tyng ner päronskivorna med ett fat, så att allt hamnar under vattnet. Ställ svalt i två dygn. Häll sedan i en silduk och låt rinna av i 10 minuter. Päronen som blir kvar kan kokas och passeras till päronmos.
För en lite sötare och mustigare dricka kan du istället koka päronresterna i tio minuter, ev. tillsammans med kanel eller vanilj, mosa eller mixa dem och låta massan rinna av på nytt. Koka ner den avrunna saften på hög värme tills den precis börjar bli lite simmig och blanda den i första omgången dricka. Drickan blir lite också lite grumligare på det här viset.
Pärondrickan tål inte att sparas, så drick upp den direkt eller frys in. Päronsaft är ett hållbarare alternvativ.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.
[…] gärna några vattlingon. De päron som inte duger till lingonpäron kan du göra päronsaft eller pärondricka […]
[…] är en annan favorit). Päronsaften uppskattas av många. och den kan göras på fallfrukt. Se pärondricka för en sockerfri […]
Loved reading this tthank you