Lingonpäron

En med all rätt klassisk dessert, som görs bäst på små hårda päron, som gråpäron eller bergamotter.

Lingonpäron
Fasta päron
Eftersaft från lingondricka (knappt 1 liter per kilo päron)
Ev. en kanelstång per kg päron

Skala päronen. Klyv stora päron och ta ur kärnhuset. Lägg dem efterhand i en kastrull med lingonsaft och koka sedan på svag värme tills de blivit mjuka. Det kan ta allt från 30 minuter till flera timmar. Vänd dem någon gång under kokningen. Plocka upp päronen och koka ihop saften lite. Den ska bli simmig, men inte tjock. Skumma. Lägg päronen på burk och häll över saften. Lägg ev. ett fat överst för att tynga ner dem. Om de förvaras kallt håller de till jul. Red av överbliven lag med lite potatismjöl och vatten och använd som sås.

Servera lingonpäronen med lättvispad grädde eller ost, och gärna några vattlingon. De päron som inte duger till lingonpäron kan du göra päronsaft eller pärondricka på.

Lingonpäron

Annonser

En kommentar

  1. Ping: Päronsaft | Biofilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: