Honungssyltade plommon

Nu när plommonen är riktigt mogna är det dags att göra inläggningar på dem. Inlagda i honung med några smaksättare blir de riktigt delikata. Servera dem gärna med vispad grädde blandad med mandelmassa. Om du inte orkar kärna ur plommonen kan du istället göra plommonsaft. Recept på klassisk plommonsylt hittar du här.

Honungssyltade plommon
1 liter urkärnade plommon
1 dl honung
2 msk havtornsjuice (eller citronjuice)
Några kvistar myskmadra (eller en kanelstång)
Ev. en skvätt konjak eller annan mörk sprit

Använd väl mogna plommon. De är smakrikast och lättast att kärna ur när de släpper från trädet så fort man tittar på dem. Jag tycker att det är lättast att använda en liten spetsig kniv för att skära loss kärnan.
Blanda allt och låt stå övertäckt i kylen ett dygn, så att plommonen saftar av sig. Sila av vätskan och koka ihop den tillsammans med myskmadran tills den blivit simmig eller knappt sirapstjock. Passa på att skumma av. Rör i plommonen igen och ställ tillbaka blandningen i kylskåpet. Låt den stå där ett dygn till och upprepa sen processen ett par gånger, till totalt tre reduceringar. Plocka upp myskmadran eller kanelstången efter det sista uppkoket och rör i plommonhalvorna och spriten. I kylskåp håller de i ett par veckor. Vill du spara längre kan du koka upp allt lite snabbt innan du öser upp på burkar.

honungssyltade-plommon

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s