Klassisk plommonsylt

Plommonsylt rakt upp och ner. Lagom tjock för min smak, utan extra pektin, men med lite kanel för en kryddigare smak. Om du vill göra något tjusigare rekommenderar jag honungssyltade plommon, som blir mycket goda, men tar lite längre tid att göra.

Klassisk plommonsylt med kanel
2 liter halverade och urkärnade plommon (ca 1,5 kg urkärnade, eller 2 kg hela)
0,5 dl vatten
1 kanelstång
1/2 citron
6 dl socker

Använd väl mogna plommon, som precis är på väg att släppa från trädet eller just har fallit. Lägg plommonhalvorna i en stor tjockbottnad kastrull – ju större desto bättre – och häll på en bottenskyla vatten. Koka under lock på medelhög värme tills plommonen har saftat sig, ca 5-10 minuter. Dra upp värmen och koka under omrörning (utan lock) tills mycket av vätskan har kokat bort och det är ca en liter halvtjock plommonmassa kvar. Det tar 10-30 minuter. Pressa i citronen och rör i sockret. Fortsätt att röra och koka på så hög värme du kan utan att det stänker för mycket tills massan klarar ett syltprov, kommit upp i 103-106 grader eller tills den helt enkelt ser klar ut. Fiska upp kanelstången och ös upp sylten på burkar.

klassisk-plommonsylt

Annonser

  1. Ping: Honungssyltade plommon | Biofilia

  2. Ping: Plommonsaft | Biofilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: