Fläderbärssaft

Fläderbären har en lite speciell smak, som inte alls påminner om blommorna. Inte heller påminner den om druvfläderns bär, som blir en utmärkt saft. Jag är inte helt förtjust i smaken, och det är inte så många andra heller, verkar det som. Det traditionella receptet på fläderbärssaft innehåller mycket äpplen, som döljer en del av fläderbärssmaken. Av de kombinationer jag provat var äpple det som fick saften att smaka minst av fläderbär, vilket alltså är en bra sak. Jag tycker också att saften blir godast när den smaksätts med honung, vilket ju passar bra eftersom det här är i första hand är en saft som används som huskur mot förkylning (med dokumenterad effekt). Den här årstiden finns det mycket annat som man kan göra godare saft på.

En del hävdar att saften blir godare om man repar av bären från klasarna, vilket är lätt att göra med en gaffel, men jag kan inte känna nån skillnad. Saften blir däremot betydligt godare om den får jäsa till ett svagt fruktvin!

Fläderbärssaft (hyllebärssaft)
1 liter bärklasar från äkta fläder (ca 350 gram)
1 stort äpple, gärna syrligt (ca 200 gram)
5 dl vatten
2 msk honung

Lägg hela klasar fläderbär, klyftade äpplen och vatten i en kastrull och koka tills äpplena har mjuknat, ca en kvart. Mosa allt mot kanten av kastrullen och koka ett par minuter till innan du häller allt i en saftsil och låter det rinna av. Rör i honung efter smak. Som all saft som sötats med honung har den kort hållbarhet och bör frysas eller värmekonserveras om den ska sparas mer än nån vecka.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

fladerbarssaft

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s