Fläderbären har en lite speciell smak, som inte alls påminner om blommorna. Inte heller påminner den om druvfläderns bär, som blir en utmärkt saft. Jag är inte helt förtjust i smaken, och det är inte så många andra heller, verkar det som. Det traditionella receptet på fläderbärssaft innehåller mycket äpplen, som döljer en del av fläderbärssmaken. Av de kombinationer jag provat var äpple det som fick saften att smaka minst av fläderbär, vilket alltså är en bra sak. Jag tycker också att saften blir godast när den smaksätts med honung, vilket ju passar bra eftersom det här är i första hand är en saft som används som huskur mot förkylning (med dokumenterad effekt). Den här årstiden finns det mycket annat som man kan göra godare saft på.
En del hävdar att saften blir godare om man repar av bären från klasarna, vilket är lätt att göra med en gaffel, men jag kan inte känna nån skillnad. Saften blir däremot betydligt godare om den får jäsa till ett svagt fruktvin!
Fläderbärssaft (hyllebärssaft)
1 liter bärklasar från äkta fläder (ca 350 gram)
1 stort äpple, gärna syrligt (ca 200 gram)
5 dl vatten
2 msk honung
Lägg hela klasar fläderbär, klyftade äpplen och vatten i en kastrull och koka tills äpplena har mjuknat, ca en kvart. Mosa allt mot kanten av kastrullen och koka ett par minuter till innan du häller allt i en saftsil och låter det rinna av. Rör i honung efter smak. Som all saft som sötats med honung har den kort hållbarhet och bör frysas eller värmekonserveras om den ska sparas mer än nån vecka.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.
[…] vinäger, snaps, våfflor och mycket annat. Bären har en lite sämre smak, men kan användas till saft, sylt, marmelad, paj och soppa. Både blommor och bär är verksamma mot förkylning och influensa. […]
[…] smakar inte alls som fläderbärssaft eller fläderblomssaft, utan mer likt […]
[…] blommor från fläder. (Var inte rädd för att plocka för mycket och bli utan bär – fläderbärssaften är inte alls lika god.) Blomklasarna är bäst när det finns ungefär 10 % knopp kvar. Det går […]