Flädersaft med rabarber (och kanske lite kryddor)

Vad är mer somrigt än flädersaft och jordgubbstårta? Kanske flädersaft med rabarber? Den klassiska flädersaften med citron är väldigt god ‒ farmors flädersaft var en favorit ‒ men blir faktiskt ännu godare när man byter ut en del av citronen mot rabarber. Den får en frisk och somrig smak, som är lite rundare än med bara citron. Jag tycker att hälften-hälften av citron och rabarber blir bäst, men prova dig fram till vad som passar dina smaklökar!

Det här receptet och många till kan du också läsa i min bok Safthushållning.

Flädersafttillverkning

Fläderblomssaft med rabarber och citron
10 liter blomklasar från äkta fläder hopskakade men inte packade (ca 70 klasar).
2 citroner
2 stjälkar rabarber
4 liter vatten
1,5-2 kilo socker

Plocka nyutslagna blommor från fläder. (Var inte rädd för att plocka för mycket och bli utan bär – fläderbärssaften är inte alls lika god.) Blomklasarna är bäst när det finns ungefär 10 % knopp kvar. Det går bra att använda hela klasarna (om du inte ska göra sylt), men försök att få med så lite skaft som möjligt. Ruska dem våldsamt eller slå dem mot handen för att skaka bort insekter och pollen. Varva blommorna med skivad citron, skivad rabarber och socker i ett värmetåligt kärl. Häll över kokhett vatten, tryck ner blommorna eller rör om, täck över och låt stå i rumstemperatur ett dygn och sedan ytterligare ett till fyra dygn svalt. Har du inte tillgång till ett svalt utrymme kan du sila av den direkt, eller låta den stå ett dygn till, men inte längre än så. Sila av saften och tappa upp den på flaskor. Flädersaft har mycket god hållbarhet, men om du planerar att spara den många månader kan du ge den ett uppkok först eller frysa den.

Bonussylt
Du kan koka sylt eller marmelad på den överblivna fläder-rabarber-citron-massan, men då bör du repa av blommorna från klasarna och dela citronskivorna i mindre bitar innan du gör saften. När saften har runnit av  kokar du massan med lite av den avrunna saften i 15 minuter, eller tills rabarbern  kokat sönder och massan tjocknat lite. Tillsätt 4-6 dl socker och koka ett par minuter på hög värme och sen är det klart. Ta den större mängden socker (gärna syltsocker) om du vill ha marmelad. Liksom flädersaften har fläderblomssylt mycket god hållbarhet.

Det kan verka onödigt att krydda flädersaft, som är så god som den är, men jag rekommenderar verkligen att du provar. Tillsammans med myskmadra och kanel blir den, tro det eller ej, ännu godare!

Fläderblom- & myskmadrasaft med kanel
10 liter fläderblommor, hopskakade men inte packade (ca 70 klasar).
2 citroner
2 stjälkar rabarber
20 stjälkar myskmadra, som legat och torkat minst ett dygn.
40 gram kanelstänger (2 påsar eller 4-6 stänger)
4 liter vatten
2 kilo socker

Tillred som ovan, men tillsätt myskmadra och kanel tillsammans med de andra ingredienserna.

Blev det jordgubbar över från tårtan? Prova fläder- och jordgubbssaft.

Flädersaft

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s