Druvfläderbärssaft

De flesta som är något bekanta med svenska bär har lärt sig att skilja äkta fläder från druvfläder ‒ den ätliga flädern från den giftiga. Det stämmer att druvfläder är giftig. Det är visserligen äkta fläder också, men druvfläder är ännu giftigare. Ändå är saft och andra konserver på druvfläder populära på många håll utanför norden. Det främsta giftet i fläder är nämligen sambunigrin, som bryts ner vid kokning. De andra gifterna är inte helt kartlagda, men de verkar också brytas ner vid kokning, eller främst finnas i kärnorna. De förgiftningsfall som rapporterats inskränker sig hur som helst till magsmärtor efter att ha ätit råa bär eller otillräckligt kokad dryck.

Druvfläderbärssaften smakar inte alls som fläderbärssaft eller fläderblomssaft, utan mer likt rödvinbärssaft.

Saft på druvfläderbär
1 liter repade bär från druvfläder (ca 40 klasar eller 280 g. Om du plockar hela klasar först behövs det en dryg liter)
5 dl vatten
3 dl socker
Ev. 10 kryddnejlikor

Plocka röda och fina klasar från druvfläder. Bären har ofta mögel på sig, men man brukar kunna hitta buskar som inte smittats, i alla fall om man är ute i tid. Repa bären från stjälkarna. Det gör inget om lite smågrenar följer med. Koka dem tillsammans med 5 dl vatten i 20 minuter. Mosa dem mot kanten och häll i en saftsil. Mät den avrunna saften och koka upp den med 5,5 dl socker per liter avrunnen saft, skumma och tappa sen upp på flaskor.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Druvfläderbärssaft

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s