Hagtornsmos

Hagtorn är en märkligt outnyttjad resurs. Så här års är häckarna fulla med de röda bären, som i bästa fall blir fågelmat, trots att de är riktigt goda. Kanske för att det så här års också finns gott om äpplen, som kan användas till mycket av det man kan använda hagtorn till. Den som inte har några äpplen, eller uppskattar lite variation är kan i alla fall göra ett utmärkt mos på hagtorn och några syrligare bär. Det oxiderar snabbt till en brunröd färg, men jag tycker inte att det gör något. Smaken är mild och minst lika bra som äppelmos. Flera arter av hagtorn används mot hjärtbesvär. Just häckhagtorn används inte medicinskt (den är inte undersökt), men den som tar hjärt- eller blodtrycksmediciner bör nog ändå ta det försiktigt. Annars betraktas hagtorn som ofarlig och välgörande, och äts traditionellt i bl.a. England.

Hagtornsmos
2 liter väl mogna bär från häckhagtorn.
1/2 liter väl mogna prydnadsäpplen, bukettapelbär eller 5 rosenkvitten
1 liter vatten
1 msk honung

Halvera prydnadsäpplena eller skiva rosenkvittenäpplena om du använder dem. Bukettapelbären och hagtornen används hela. Koka bären och frukterna tills de mjuknat, ca 5 minuter. Häll av vattnet och passera allt i en mosvagga eller sil. Rör i honung efter smak och ät direkt eller fyll på burkar. Moset har kort hållbarhet.

hagtornsmos

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s