Marmeladkonfekt på hagtorn och rosenkvitten

Hagtonsgelén jag gjorde för en vecka sedan fick (liksom allt som innehåller rosenkvitten) en godisliknande smak och stelnade snabbt till en fin gelé, så jag följde upp med att göra marmeladkonfekt med samma recept. Som förväntat behövde jag bara koka någon minut till för att få marmeladkonfekt, och gissningsvis hade det kunnat bli gelégodis om jag väntat ytterligare lite, men jag hade inga formar till det. Det kanske bäst att nämna här också, att en del hagtorn används som hjärtstärkande och nervlugnande naturläkemedel, så om du tar någon hjärtmedicin kanske det är säkrare göra marmeladkonfekt på äpple och rosenkvitten.

Marmeladkonfekt på hagtorn och rosenkvitten
1 liter (1 kg) bär från häckhagtorn eller annan hagtorn med goda bär
4 mellanstora frukter (200 g) från rosenkvitten
1 liter vatten
250 gram glukosrik honung, t.ex. rapshonung (inte flytande honung)

Skiva kvittenfrukterna och lägg dem i en kastrull tillsammans med hagtornsbären och vattnet. Koka under lock tills bären börjar spricka upp. Det borde ta ungefär tio minuter. Mosa alltsammans med en stöt och koka sen i tio minuter till. Sila av. Du kan pressa försiktigt för att få ut den sista pektinrika vätskan, men passa så att saften inte blir grumlig. Rör i honungen i den avrunna saften och koka på hög värme medan du skummar noga tills den blivit 107 grader eller stelnar när du häller upp lite på en kall yta (jag brukar ta undersidan av en glasburk från kylskåpet). Häll upp i en liten rektangulär form med raka kanter, t.ex. en avklippt mjölkkartong, eller en annan form som du har fodrat med bakplåtspapper. Skär upp i bitar strax innan de ska serveras. Marmeladkonfekt av hagtorn och rosenkvitten

 

3 kommentarer

  1. […] Skiva kvittenfrukterna och lägg dem i en kastrull tillsammans med hagtornsbären och vattnet. Koka under lock tills bären börjar spricka upp. Det borde ta ungefär tio minuter. Mosa alltsammans med en stöt och koka sen i tio minuter till. Sila av. Du kan pressa försiktigt för att få ut den sista pektinrika vätskan, men passa så att saften inte blir grumlig. Rör i honungen i den avrunna saften och koka på hög värme medan du skummar noga tills den klarar ett geléprov. Häll upp på burkar eller skålar, som du har förberett. Gelén stelnar snabbt. Om du kokar lite till blir det istället marmeladkonfekt. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s