Björkspirea ‒ vanlig, men inte vanlig nog

En av de populäraste växterna i offentliga miljöer är också en av de bästa buskarna för trädgården. Björkspirea må vara vanlig på gränsen till uttjatad, men det är med god andledning. Den är lättodlad, robust och tålig, med ett snyggt, prydligt och förutsägbart utseende. Precis lagom stor för en häck, fasadrabatt eller som marktäckare under träd. Den tål snö, ratas av rådjuren, drabbas inte av några sjukdomar och kan odlas i de flesta jordar. När den dessutom har en fin blomning och utomordentliga höstfärger förtjänar den verkligen sin popularitet. Spiraea betulifolia

Björkspirea, Spiraea betulifolia

Synonymer: Björkbladsspirea

Bildsök

Beskrivning: Björkspireor blir små till mellanstora buskar med runt och mycket jämnt och tätt växtsätt. De blommar med vita blomflockar i början av sommaren, men är finast på hösten, när de får kraftiga och mustiga höstfärger. Björkspireor är mycket robusta och lättodlade.

Höjd: 0,6-1,4 meter, beroende på sort och växtplats.

Bredd: 0,8-1,6 meter.

Tillväxt: 15-25 cm per år upp till ca 0,8 meter, sedan långsammare.

Livslängd: Minst 50 år.

Vår: Björkspirea slår ut medeltidigt med klargröna blad, som kommer en bit nedanför fjolårets torra blomställningar. Det kan ta några veckor innan de nya skotten helt döljer fjolårsriset, och under den perioden kan buskarna se lite skräpiga ut.

Sommar: Björkspirea har ett friskt grönt bladverk, med matta blad som påminner om björklöv. Bladen sitter strödda längs svagt bågböjda grenar, som alla är lika långa, och ger busken ett mycket prydligt utseende. I juni blommar de med 4-8 cm stora flockar av vita blommor i toppen av kvistarna. Blomningen är något sparsammare än hos många andra spireor.

Höst: Under hösten får björkspirea kraftiga höstfärger i gult, orange och vinrött ‒ ofta just i den ordningen, från mitten av busken ut mot grenspetsarna. De färgade bladen sitter kvar länge, vilket gör björkspirea till en av de bästa buskarna för höstträdgården.

Vinter: Även efter bladfallet är björkspirea en dekorativ buske, med sitt prydliga växtsätt, rödbruna bark och gråbruna fröställningar. De samlar mycket snö, men genverket är flexibelt och tåligt.

Växtsätt: Rundat och jämnt, med svagt bågböjda grenar. Med tiden kan busken bli lite ojämn om den inte beskärs.

Rotsystem: Välutvecklat. Skjuter inte rotskott.

Jord: Björkspirea kan växa i nästan alla jordar som inte är vattensjuka eller väldigt torra, men utvecklas bäst i lucker jord med medelgod tillgång till vatten och näring. I för mager jord blir den gles och ful och i för rik jord försämras höstfärgerna.

Ljus: Full sol till lätt skugga.

Härdighet: Härdig till zon 7.

Salttålig: Något.

Placering: Björkspirea passar med sitt täta och jämna växtsätt mycket bra till lägre friväxande häckar, planteringar under fönster, låga buskage och som marktäckare på större ytor. De gör sig bäst i grupp.

Ersättningsväxt: Andra spireor, bärtry, getris, tuvkornell, dvärgschersmin.

Bra grannar: Andra låga och täta buskar, prydnadsgräs, bambu, rönn.

Dåliga grannar:

Ekologi: Blommorna pollineras av fjärilar, flugor och andra insekter. Buskarna ratas normalt sett av alla betande djur.

Skötsel: Björkspirea tål att klippas ner helt, och växer snabbt upp igen från stubbskott. Gör det så snart busken har blivit för stor eller ojämn.

Plantering: Planteras vår eller höst, lika djupt som busken stått i plantskolan.

Förökning: Med sommarsticklingar.

I hushållet: Björkspirea har tyvärr ingen praktisk användning utanför trädgården.

I folktraditionen: Den amerikanska underarten har traditionellt använts som smärtstillande medel av Nordamerikas indianer.

Härstamning: Bergstrakter i Japan och Sibirien, vanligast på syd- eller östvända sluttningar, gräsmarker, vattenbryn och i andra öppna lägen. Underarten lucida härstammar från Nordamerika, där den växer i liknande miljöer.

Introduktion i Sverige: Okänd

Sorter:
Grundformen av björkspirea är mer variabel än sorterna, och har så gott som helt slutat användas i Sverige.

‘Tor’ har tack vare sina kraftiga höstfärger och jämna växtsätt blivit den populäraste björkspirean. Den blir 0,8-1,2 meter hög och är härdig till zon 7.

‘Tor Gold’ är en gulbladig (gul-lime på våren och lime-ljusgrön på sommaren) variant av ‘Tor’, men den är också betydligt lägre, får mildare höstfärger och lär vara härdig till zon 6.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s