De svarta nyponen på pimpinellrosen mognar sent och tål lite frost. De går fortfarande att plocka när rosenkvitten mognar, vilket är tur ‒ för nyponens fyllighet passar bra ihop med rosenkvittenfrukternas parfymerade syrlighet. Tillsammans med lite honung blir de en mörkt vinröd, nästan svart nyponsaft, som är rund, syrlig och lite sträv. Den är god både kall och varm.
Nypon- och rosenkvittensaft
2 liter pimpinellnypon
10 rosenkvittenfrukter
1 liter vatten
1/2 dl honung
Varva hela osnoppade nypon med skivade kvittenfrukter i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt sedan kastrullen stå ett dygn i rumstemperatur eller två i kylskåp, sila av och koka upp igen. Smaka av med honung och häll upp på flaskor. Späds en på tre.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.
Pingback: Pimpinellrosor – söta tuffingar | Biofilia
Pingback: Rosenkvitten – söt och sur | Biofilia
Pingback: Vresros – invasiv men användbar | Biofilia