Pimpinellrosor – söta tuffingar

Pimpinellros-blomma

Pimpinellrosor & spinosissimarosor, Rosa spinosissima-gruppen, är mycket härdiga, anspråkslösa, robusta och lättskötta gammaldags rosor med fint bladverk, riklig blomning och god doft. Pimpinellros är en av våra inhemska rosor och har en lång tradition som prydnadsväxt. De är mycket långlivade och står ofta kvar vid gamla boställen. Enkelblommande sorter får rikligt med svarta nypon, som är mycket goda och rika på antioxidanter.

Synonymer: Klittros
Bildsök
Höjd: 1-3 meter beroende på sort och läge.
Bredd: 1-3 meter beroende på sort och läge. Sprider sig med rotskott.
Tillväxt: Ganska långsam till medelsnabb.
Livslängd: Mycket långlivad, då de förnyar sig med rotskott.
Vår: De söta bladen slår ut i en friskt ljusgrön färg och mörknar till grågrönt.
Sommar: Bladen är små, något gråaktigt gröna och dekorativa. Den blommar i juni till juli med vita, rosa, aprikos eller gula blommor, som hos förädlade sorter ofta är fyllda. De doftar gott och friskt.
Höst: Pimpinellrosor står gröna länge och flera sorter får fina höstfärger samt runda svarta nypon, som är dekorativa. Ingen annan ros får så mörka nypon.
Vinter: Nyponen mognar sent och sitter kvar långt in på vintern.
Växtsätt: Tät och rundad buske med många upprätta eller bågböjda skott från de underjordiska stammarna. Grenarna har tätt med små till mellanstora taggar.
Rotsystem: Utbrett rotsystem med underjordiska stammar, från vilka den skjuter många skott, är dock ofta okulerad.
Jord: Trivs bäst på väldränerad och lätt jord, men tål både tyngre jordar och torka. Flera sorter kan växa i ren sand.
Ljus: Sol till skugga.
Placering: Pimpinellros är fin ensam i gräsmattan, i framkant av buskage eller som marktäckare. Pimpinellrosor blir också mycket fina och ogenomträngliga häckar både som klippta och friväxande. De tål både torra och blåsiga lägen, även nordexponerade, men regn kan förstöra blomningen. Passar bra på naturtomter, i historiska miljöer och är ett självklart val till sommarstugan.
Härdighet: Zon 8.
Salttålig: Ja.
Ersättningsväxt: Vresros eller rugosarosor.
Bra grannar: Pimpinell, blodtopp, bergenia, prydnadsgräs.
Dåliga grannar:
Ekologi: Taggiga sorter, som ‘Stanwell Perpetual’, får ofta vara i fred från rådjuren, men nyponen är uppskattade av fåglar.
Skötsel: De flesta sorter klarar sig utan skötsel, men de kan beskäras till en jämnare form eller klippas ner helt om de blivit för risiga. Pimpinellrosor behöver ytterst sällan gödslas, täckas eller vattnas. Plantera okulerade exemplar med okuleringsstället 1-2 dm under mark.
Härstamning: Pimpinellros är sällsynt vildväxande i Bohuslän. Tidigare växte den även i Halland. Den har varit i odling sedan åtminstone 1500-talet. I slutet av 1700-talet togs flera nya sorter fram, som blev mycket populära en bit in på 1800-talet, tills kinarosorna introducerades. I Sverige fortsatte dock pimpinellrosorna att vara populära, tack vare sin härdighet.
I hushållet: Blommorna är fina till snitt. Nyponen är goda och har ett vinrött, nästan svart fruktkött med mycket höga halter av fenoliska antioxidanter. De blir en mycket god och smakrik nyponsoppa, men kan även användas till nyponte, nypondricka, nyponsaft eller som lila färgämne till mat. Endast enkelblommande sorter bildar rikligt med nypon.
I folktraditionen: Särskilt varianter av ‘Plena’ har varit mycket odlade över stora delar av landet. I Finland är den förknippad med kriget och landets främsta utmärkelse är just Finlands vita ros.
Introduktion i Sverige: Pimpinellros är inhemsk och har odlats sedan mycket länge.

Sorter:

Vanlig pimpinellros, Rosa spinosissima ssp. spinosissima, som är vildväxande i Sverige, är låg och tät, med mycket taggiga grenar. Blommorna är ca 4 cm stora och vita eller svagt rosa.

 

Orientalisk pimpinellros, Rosa spinosissima var. altaica, blir lite större än den vanliga pimpinellrosen och har färre taggar. Blommorna är vita och ca 5 cm stora.

 

Burnet-typer är snarlika den rena arten och mycket härdiga och friska.

Double Blush‘ blommar rikligt med små rosa, tätt fyllda blommor som doftar ljuvligt sött. Nyponen är få, medelstora och röda till bruna och höstfärgerna gula eller brons. Busken skjuter många rotskott och blir 2 m hög och lika bred. Den är härdig till zon 6 och är mycket tålig, lättodlad och anspråkslös. Den har ett vackert bladverk och är fin som solitär även när den inte blommar, men passar också som marktäckare, häck eller formklippt.
Double-Blush-nypon

Double White‘ är snarlik ‘Double Blush’, men får vita blommor.

Dunwich Rose‘ Påminner om grundformen R. spinosissima, men är lägre, bredare och har små blommor. Växtsättet är tätt och fint, med många rotskott. Den blommar rikligt med doftande söta enkla vita blommor med gul mitt. Nyponen är svarta och många. Busken blir 80 cm hög, 120 cm bred och är troligen härdig till zon 6. Mycket robust, tålig, lättodlad, anspråkslös och skuggtålig.

Glory of Edzell‘ blommar mycket rikligt hela maj och juni med små enkla, skarpt rosa blommor, som sällan bildar nypon. Växtsättet är mycket tätt och kraftigt. Den kan bli 3 m hög och nästan lika bred. Härdig till zon 6, lättodlad, skuggtålig och trivs på magra och lätta jordar.

Husmoderrose‘ är mycket lik ‘Double Blush’.

‘Mary Queen of Scots’ blommar med fyllda, svagt doftande blommor, vars kronblad är både gammelrosa och mörkrosa. Den är mycket tålig och lättodlad, och kan odlas i lätt skugga. Växtsättet är tätt och utbrett. Den blir sällan över en meter hög, men kan bli över två meter bred, och passar utmärkt som marktäckare eller solitär.

 


Plena‘, Finlands vita ros, blommar rikligt på försommaren med vita halvfyllda blommor med gul mitt, som ytterst sällan bildar nypon. Den kan bli 2 m hög och lika bred, är mycket tålig, anspråkslös och härdig i hela landet. Den har ett fint bladverk, ett tätt och kraftigt växtsätt och skjuter många rotskott. Tål skugga.

Poppius‘ blommar länge och rikligt med mellanstora, doftande, fyllda eller halvfyllda rosa blommor. Nyponen är rödbruna och många. Busken har ett tätt och kraftigt växtsätt med många rotskott och kan bli upp till 3 m hög och lika bred. Den är härdig till zon 8, mycket tålig, anspråkslös och lättskött.

 

Single Blush‘ blommar mycket rikligt med små, svagt doftande, enkla rosa blommor med gul mitt och stora svarta nypon. Busken har ett kraftigt och ganska tätt växtsätt med förhållandevis få taggar men många rotskott. Den kan bli 2,5 m hög och nästan lika bred. Härdig till zon 6 och är tålig, frisk, anspråkslös och lättodlad.

 


Single Cherry‘ får enkla skålformade blommor, som är sammetsaktigt karminröda på insidan och grårosa på utsidan, vilket det dem ett speciellt och lite tygliknande utseende. Ståndarna är gula och mycket framträdande. Doften stark och söt. Blomningen är riklig och utsträckt över hela försommaren, men då enskilda blommor inte står så länge får den aldrig en lika överdådig blomning som många andra pimpinellrosor. Nyponen är plattrunda, svarta och många. Busken kan bli knappt två meter hög och lika bred. Den har ett fint bladverk med små blad. Den är härdig till 6 och mycket lättodlad. Sorterna ‘Single Red’ och ‘Red Nelly’ är mycket snarlika.

 

Staffa‘ påminner om ‘Double Blush’, men är elegantare, har skirare blommor, fler nypon och blir inte riktigt lika stor.

Stanwell Perpetual’ är en populär sort som blommar med sött doftande, halvfyllda, ljusrosa blommor med gul mitt. Den remonterar flera gånger om den trivs, men får sällan nypon. Busken blir omkring 1,5 m hög och 2 m bred med veka och mycket taggiga grenar som kan behöva bindas upp under blomningen. Den är härdig till zon 6 och tål skugga. Fin som stamros.

 


‘Valdemarsvik’ utsågs till årets POM-ros 2015. Den fick utmärkelsen i egenskap av den bästa fylldblommiga vita sorten. Blommorna är vackert rosettformade och tål regn bättre än de andra sorterna. Eftersom den ännu inte har odlats på så många platser är dess egenskaper inte helt kända, men den kan bli minst 1,5 m hög och är härdig åtminstone till zon 5.

William III‘ är en liten ros med vackert bladverk, som blommar rikligt redan som liten med purpurröda, svagt doftande blommor. Det finns både fylldblommiga och enkelblommiga varianter. Busken är tät och bredväxande, med tätt taggiga och lite rödaktiga grenar. Även knopparna är röda och står fint mot de små mörkt grågröna bladen. Nyponen är små och vinröda till svarta. Busken blir upp till en meter hög och lika bred. Den är härdig till zon 6, frisk, anspråkslös, lättodlad och skuggtålig.

 

1900-talshybrider blommar något senare, bildar inga eller få nypon, skjuter få rotskott och är mottagliga för svampsjukdomar. De kräver bättre jord och sol för att trivas. Ge en gödselgiva varje vår.

Aïcha‘ blommar tidigt med stora, starkt doftande, halvfyllda gula blommor som älskas av skalbaggar. Den remonterar lite i augusti och får ofta nypon. Busken kan bli 3 m hög och är härdig till zon 5. Tål skugga. Det är en av de bästa gulblommiga buskrosorna.

 

Frühlingsduft‘ blommar rikligt med aprikos-rosa, fyllda, ljuvligt doftande blommor, som sällan bildar nypon. Den återkommer med enstaka blommor på hösten. Busken är kraftig med bågböjda, taggiga, grenar. Blommande grenar är dock taggfria. Bladen är större än hos arten och även busken är blir stor, upp till 2,5 m hög och lika bred. Den är härdig till zon 5, lättodlad och något skuggtålig, men kräver bra jord.
Frühlingsduft-blomma

Frühlingsgold‘ blommar rilkigt med stora ljusgula, enkla eller dubbla, starkt doftande blommor. Nyponen är få, stora och mörkt vinröda. Busken har ett tätt och kraftigt växtsätt med taggiga upprätta eller bågböjda grenar och kan bli 3 m hög och nästan lika bred. Den är härdig till zon 5, lättodlad och skuggtålig, men kräver bra jord. Finast när den står ensam.

Frühlingsmorgen‘ är främst odlingsvärd för sina söta enkla rosa blommor och många nypon, medan växtsättet är glest och tråkigt. I övrigt påminner den om ‘Frühlingsduft’.

13 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s