Rosenkvitten- och äppelmos

Rosenkvittens frukter är väldoftande och goda, men också väldigt sura, så de passar bra att blanda med sommar- eller höstäpplen som börjat bli mjöliga. Proportionerna kan varieras efter smak och tillgång, från några kvitten för ge syra till ett mesigt äppelmos till ett kvittenmos som drygats ut med äpplen. Ju större andel kvitten, desto mer socker eller honung behövs för ett gott mos. Rent rosenkvittenmos blir snarare marmelad. Kvitten- och äppelmoset passar bra till mörkt bröd, starka ostar och rågmjölsgröt.

Rosenkvitten- och äppelmos
1 kg väl mogna rosenkvittenfrukter
1 kg väl mogna och mjöliga äpplen
Ca 1 kg socker eller 1/2 kg honung

Klyfta kvitten, dela äpplena och lägg bitarna i en kastrull med ett par deciliter vatten. Koka under lock på svag värme i 10-20 minuter, tills frukten blivit mosig. Rör några gånger under tiden, så att den blir jämt kokad. Passera genom en vagga eller sil ner i en annan kastrull, koka upp igen och smaka av med socker eller honung. Ös upp på burkar och förvara svalt.

Kvitten-och-äppelmos

Annonser

En kommentar

  1. Ping: Rosenkvitten – söt och sur | Biofilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: