Lemon curd är ett av våra favoritpålägg, så det var givet att vi skulle prova att göra det på de sura rosenkvittenfrukterna. Resultatet blev en smakrik och intensivt syrlig, men ändå fyllig kräm, som är minst lika god som originalet. Bred den på rostat bröd eller scones, eller använd den som fyllning i tårtor och muffins.
Rosenkvittencurd
500 g väl mogna rosenkvittenfrukter
3 dl vatten
2 ägg
2 dl socker eller 1 dl honung
50 g smör
Skiva frukterna och lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt dem småkoka tills de blivit mosiga, 5 till 10 minuter, medan du vispar upp äggen. Koka upp vatten till ett vattenbad. Passera kvittenmoset genom en trådsil ner i en liten kastrull och rör i äggen, smöret och sockret eller honungen. Ställ kastrullen i det kokande vattenbadet och rör tills smeten tjocknat, ca 20 minuter. Häll upp på burkar eller låt svalna i kastrullen om du ska använda den med en gång. Smaksätt gärna med lite vanilj eller myskmadra, som får koka med kvittenmoset.

[…] liljedoftande och helt oätliga när de är råa, men man kan göra en intensivt smakrik marmelad, curd, mos, saft eller underbar marmeladkonfekt av dem. De innehåller mycket pektin och mer C-vitamin […]
[…] i den curd vi gjorde tidigare, tyckte jag att det blev godare med rosenkvitten än citron. Den har en finare […]