Lingonsylt på två sätt

Trots sin enkelhet finns det otaliga sätt att tillaga den här basvaran i det svenska köket. Jag har testat flera, och hittat två varianter som ger goda och bra sylter med olika karaktär.

Lingonsylt med lite socker
5 liter lingon
2-4 dl socker

Mät upp två liter vatten i en gryta och markera nivån på en sticka. Slå bort vattnet och häll i lingonen. Koka på hög värme under lock tills bären har saftat sig. Det tar knappt 10 minuter om du rör efter halva tiden. Ta av locket och koka häftigt under omrörning tills det återstår 2 liter av den ursprungliga volymen. Det tar ca 10 minuter. Ta bort skummet med en bakpensel. Rör i socker efter smak och ös upp på burkar.

Sylten blir tjockflytande och får en kraftig och kärv lingonsmak. Den passar bra till gröten och smakrika kötträtter. Om du vill ha en sötare och fastare sylt kan du passa på att ha i så mycket socker att det får en konserverande effekt.

Sockerkonserverad lingonsylt
5 liter lingon
1,75 liter socker

Häll en bottenskyla vatten och lingonen i en gryta. Koka på hög värme under lock tills bären har saftat sig. Det tar knappt 10 minuter om du rör efter halva tiden. Ta bort skummet med en bakpensel. Rör i sockret, dra grytan från värmen och låt sylten svalna något. Rör om och häll upp på burkar.

Den här sylten blir geléaktig, och betydligt sötare än de ovanstående. Den håller mycket länge och passar till bakverk och köttbullar.

Lingonsylt med lite socker

En kommentar

  1. […] Lingon innehåller konserveringsmedlet bensosyra, så det behövs inte mycket för att förvandla dem till hållbara konserver. Bara inlagda i vatten kan de hålla flera år. Försiktigt vända i socker, som i den här varianten av rårörda lingon, håller de åtminstone några veckor i kylskåp. För längre förvaring kan du koka lingonsylt. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s