Lindblomssaft – honung & solsken

Lindblomssaft

Försommarens försök med syrensaft öppnade mina näsborrar för naturens dofter ‒ går det att göra saft på den tungt honungsdoftande ryssgubben, kan man buteljera smultronschersmin? Det återstår att se, men ur den rika doftvärld som omger oss under högsommaren var det en doft som särskilt fångade min uppmärksamhet.

Blommande parklind

Linden, trädens drottning, sprider sin berusande doft vida omkring sig och lockar oräkneliga honungstörstande insekter till sin krona. Också jag lockades av den lind som står i full blom utanför vårt fönster, men de döda bin som ibland täcker marken under blommande lindar manade till försiktighet. Det påstås här och var att linden ibland producerar sockerarten mannos, som ska vara giftig för bin, men  enligt Rune Bengtsson är det inget annat än en seglivad skröna.

Linden är tvärtom en utmärkt dragväxt som ger rikligt med god och ofarlig honung och kan torkas till ett gott och välgörande örtte. Vår inhemska skogslind kan hittas på blockrik mark i södra och mellersta Sverige, men är ganska ovanlig i den norra delen av utbredningsområdet. Bohuslind, den andra inhemska arten, växer bara längs västkusten. Desto lättare är det att hitta både skogslind och hybriden parklind i våra städer, där de är vanliga längs gator och i parker. Där kan man också hitta den extra väldoftande silverlinden.

Blomningen är riklig, och lindar som inte blivit uppstammade har ofta bekvämt nedhängande grenar, men blommorna visade sig ändå vara lite besvärliga att plocka. Blomklasarna sitter hårt fast och man måste använda båda händerna för att rycka loss dem. Som kompensation lossnar de med ett tillfredställande klick. Alla lindar går att använda, även om smaken möjligen skiljer sig lite mellan arterna. Utifrån doften borde silverlind vara det bästa valet, men blommorna till vår saft kom från det närmsta trädet, som är en parklind.

Saften blev disigt solgul, som en försommarmorgon, och har en lätt och frisk smak. Trots att den är gjord på blommor doftar den syrligt fruktigt och grönt mot en bakgrund av honung. Honungen är också tydlig i smaken, men smälter ihop med lindblommen och rabarbern till en elegant och uppfriskande dryck som passar utmärkt till lättare tilltugg, sommarpicknicken eller som törstsläckare på stranden.

Lindblomssaft

Rårörd lindblomssaft:

1 liter tätt packade lindblommor, utan vingen.
1 dl hackad späd rabarber
1 dl honung, gärna lindblomshonung

Lägg blommorna, rabarbern och honungen i en liten kastrull med lock. Häll på så mycket vatten att det täcker, inte mer än en liter, och rör runt. Lägg på locket och låt kastrullen stå framme och svalna till nästa dag. Låt den sedan stå svalt i tre dygn innan du silar av den och häller på flaska eller burk. Förvara lindsaft på den kallaste platsen i kylskåpet eller frys den för längre hållbarhet.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Lindblomssaft

9 kommentarer

  1. Varför inte blanda med äpplen eller några bär som är sötare så slipper man söta.
    Har någon testat något ?

  2. Det finns inte mycket till frukt eller bär när linden blommar. Jag kommer bara på jordgubbar och bärtry, men lindblommssmaken skulle nog drunkna. Fryst björksav kanske vore ett alternativ?
    För övrigt har en flaska lindblomssaft jäst till ett väldigt gott vin, eller mjöd 🙂

  3. Hej! Ja, enligt receptet plus ett par månader i kylen och sen filtrering. Undantaget fläder och älgört verkar inte blomsaft hålla så länge, men medan både ros- och syrensaften blev dåliga efter ett par månader, är lindblommen faktiskt ännu bättre som jäst dryck. Fast jäst syrensaft ska tydligen kunna bli bra det med.

    • Hej igen, gör du något bra av fläderbär? Jag har lagat helt vanlig saft med socker men tycker inte att det är särskilt gott – har annars inte något emot syrliga eller ”kärva” smaker. Tänker pröva med att blanda äpplen i – vilket ju passar i tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s